AcasăPoliticaUE va avea de furcă cu Trump

UE va avea de furcă cu Trump

Donald Trump vizează Uniunea Europeană pentru o potențială serie de măsuri comerciale punitive

Donald Trump vizează Uniunea Europeană pentru o potențială serie de măsuri comerciale punitive menite să abordeze nemulțumiri de lungă durată în cazul în care va reveni la Casa Albă.

SUA și UE sunt încă în dezacord în ceea ce privește majorările de tarife pe care Trump le-a impus în primul său mandat pentru oțel și aluminiu, suspendate parțial în 2021, după ce Joe Biden a câștigat alegerile. Dacă Trump va câștiga în noiembrie, blocul european va fi, fără îndoială, una dintre principalele sale ținte în materie de comerț.

Un punct de plecare probabil într-o a doua administrație Trump ar fi includerea UE într-un tarif minim larg de 10%, care ar fi aplicat și Chinei, potrivit Bloomberg. De asemenea, ar putea asambla contramăsuri împotriva taxelor europene pe serviciile digitale – care țintesc implicit campionii americani în domeniul tehnologiei –  folosind secțiunea 301 din legislația comercială americană.

Potențialele măsuri împotriva Europei ar servi, de asemenea, ca o componentă majoră a unei inițiative mai ample de revizuire a comerțului cu bunuri al SUA. Națiunea are de mult timp deficite mari cu UE, iar datele din 2023 sunt pe cale să marcheze un al treilea an consecutiv în care dezechilibrul va depăși 200 de miliarde de dolari – un model despre care consilierii lui Trump susțin că este o ilustrare a practicilor comerciale neloiale.

Stephen Moore, unul dintre consilierii economici ai lui Trump, spune că „multe ar depinde de modul în care Europa ar acționa în ceea ce privește reducerea tarifelor vamale împotriva produselor americane”.

“Având în vedere că o țară europeană medie percepe o taxă pe valoarea adăugată de 15% până la 20%,  dezavantajează SUA din start din punct de vedere comercial”.

Steven Cheung, un purtător de cuvânt al campaniei lui Trump, a declarat că fostul președinte ” intenționează să folosească toate instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a apăra muncitorii americani și nu va accepta ca alte țări să ne fure locurile de muncă sau să ne vizeze industriile pentru a le distruge”.

Ultima dată când Trump a fost la guvernare, UE a reușit să evite ceea ce se prefigura ca fiind cel mai rău scenariu pentru relațiile comerciale transatlantice: un război comercial pe tema automobilelor.

Legiuitorii de la Washington – în principal republicani – și comunitatea de afaceri americană, cu fâșia sa de lobbyiști, au servit ca ultimă linie de apărare pentru a preveni acest rezultat.

De data aceasta, Bruxelles-ul ar putea să nu fie atât de norocos. Trump a avut la dispoziție trei ani de mandat pentru a se gândi la abordarea sa în cazul în care va câștiga în luna noiembrie și este posibil să acționeze rapid.

Deși legăturile transatlantice s-au îmbunățit, Joe Biden nu a reușit să anuleze toate acțiunile comerciale întreprinse de predecesorul său. După doi ani de discuții fără a găsi o soluție la disputa privind produsele din oțel și aluminiu, cele două părți au decis în 2023 să aștepte până după alegerile prezidențiale.

Echipa Trump intenționează, de asemenea, să depună eforturi pentru a proteja companiile americane de ceea ce consideră a fi o exagerare din partea europenilor în materie de reglementare și taxe digitale.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
423 afisari

1 COMENTARIU

  1. ”UE va avea de furcă cu Trump”????? NU! UE merge spre desfiintare asa ca nici nu va conta in fata lui Trump.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger