Cauta

Consecințele războiului Israel-Hamas. UE se pune rău cu Iranul?

La Bruxelles se discută despre intensificarea sancțiunilor împotriva Iranului din cauza sprijinului pe care republica islamică îl acordă Hamas

Uniunea Europeană discută despre intensificarea sancțiunilor împotriva Iranului din cauza sprijinului pe care republica islamică îl acordă Hamas, dar există o mare divergență între diplomații europeni cu privire la oportunitatea acestei măsuri.

Între timp, cele trei mari state membre ale blocului – Germania, Franța și Italia – au elaborat, de asemenea, planuri, văzute de Politico, privind modul în care să sancționeze și mai mult Hamas.

Teheranul este de mult timp un susținător cheie al Hamas, care a comis atacuri la 7 octombrie, în care au fost uciși aproximativ 1.400 de cetățeni israelieni și au fost răpite peste 240 de persoane. În ciuda acestui istoric de sprijin din partea Teheranului,  oficiali americani și israelieni au minimalizat măsura în care Iranul a fost implicat direct în planurile Hamas pentru 7 octombrie sau chiar a fost la curent cu acestea.

Unii europarlamentari doresc să pregătească sancțiuni suplimentare împotriva Iranului, în special o interdicție privind exportul de componente utilizate în producția de rachete.

Cu ani în urmă, UE a inclus Hamas pe lista organizațiilor teroriste și există deja o serie de sancțiuni în vigoare. În ceea ce privește Iranul, luna trecută, a decis să mențină în vigoare sancțiunile legate de acordul nuclear iranian, cunoscut sub numele de Planul comun de acțiune cuprinzător.

Iar din iulie, Bruxellesul are un nou regim de sancțiuni care interzice exportul de componente utilizate în drone, după acuzațiile potrivit cărora Iranul a furnizat Rusiei drone folosite pentru a bombarda Ucraina.

Propunerea sancțiunilor suplimentare a fost discutată săptămâna trecută în cadrul unui grup de lucru al diplomaților specializați în Orientul Mijlociu din cadrul Consiliului European.

În cadrul acestei reuniuni, mai multe țări  din UE au tras semnale de alarmă cu privire la momentul ales pentru această propunere, argumentând că s-ar putea întoarce împotriva sa și ar putea duce la escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu. Escaladarea conflictului este „exact ceea ce UE dorește să evite”, a declarat unul dintre diplomați.

La polul opus, unele țări susțin că ar fi logic să fie pregătite măsuri în cazul în care există dovezi că Iranul a fost implicat în atacul din 7 octombrie sau dacă Teheranul escaladează situația în regiune.

UE a fost presată de SUA și Israel să impună noi sancțiuni împotriva Hamas. Iar Germania, Franța și Italia  au propus noi sancțiuni împotriva grupării teroriste și a susținătorilor săi internaționali într-un așa-numit non-paper (document neoficial al UE). „Odată ce condițiile politice sunt potrivite”, noile sancțiuni ar trebui, în mod ideal, să fie puse în aplicare de o coaliție largă de state, cu o prezență puternică a țărilor arabe.

Una dintre propuneri este de a extinde regimul actual de sancțiuni – care a inclus Hamas pe lista organizațiilor teroriste încă din 2003 – pentru a include mai multe persoane din cadrul organizației.

Documentul sugerează, de asemenea, extinderea sancțiunilor în vigoare împotriva Iranului din cauza sprijinului acordat Rusiei „pentru a viza sprijinul acordat Hamas” în legătură cu furnizarea de arme, cum ar fi rachetele.

Potrivit unui alt diplomat european, statele membre au cerut Serviciului de Acțiune Externă al UE (SEAE) să informeze grupul de lucru de la Bruxelles cu privire la posibilele implicații ale continuării unei astfel de propuneri de sancțiuni împotriva Iranului.

Ultimele stiri

  • Scandal la Mangalia: Repetă Mohammad Murad rețeta ilegală din 2020?
  • PSD continuă să aloce fonduri uriașe pentru a păstra ritmul investițiilor în infrastructură
  • Horoscop luna iunie 2024 – pentru toate zodiile. Noroc şi reuşite în multe activităţi. Planurile de călătorie ţin capul de afiş
  • Românii care îşi pot pierde „leafa” din cauza noilor prevederi din Legea Pensiilor 2024. Seniorii care riscă să rămână fără bani
  • Planul Oficial al lui Sebastian Burduja pentru București, dezvăluit românilor din Capitală
  • Zile libere legale pentru români în luna iunie 2024. Cei mai mulţi au 3, dar există şi norocoşi care primesc 4
  • Veşti proaste despre Kate Middleton după anunţul că se luptă cu cancerul!
  • Traian Băsescu, avertisment pentru Klaus Iohannis: „Liderii statelor NATO se feresc să fie șantajați”
  • Guvernul României, pus la colţ! Trebuie să plătească 42 de milioane de euro către băieţii deştepţi din energie
  • Mai este profitabil să investeşti într-un apartament, în 2024? Ce câştig îţi poate aduce o afacere în imobiliare
  • Exit mobile version