AcasăȘTIRI EXTERNEIsrael avertizează dur Iranul. „Prețul va fi mare și dureros” / Fâșia...

Israel avertizează dur Iranul. „Prețul va fi mare și dureros” / Fâșia Gaza și rachetele Hamas

Israel avertizează dur Iranul. „Prețul va fi mare și dureros” / Fâșia Gaza și rachetele Hamas / Foto: Facebook

Premierul israelian Naftali Bennett a avertizat duminică Iranul împotriva încercărilor de a orchestra atacuri teroriste împotriva israelienilor din străinătate, amenințând că oricine va încerca acest lucru va plăti prețul.

„În prezent, suntem martorii unor încercări iraniene de a ataca israelieni în diverse locații din străinătate”, a declarat Bennett, la deschiderea ședinței săptămânale a cabinetului de la Ierusalim.

„Cine trimite teroriiști, plătește”

„Noua noastră regulă: Cine trimite, plătește”, a avertizat Bennett, potrivit unei declarații în limba engleză a remarcilor sale furnizate de biroul său. „Vom continua să îi lovim pe cei care trimit teroriștii și pe cei care îi trimit pe cei care îi trimit”. Securitatea Israelului acționează pentru a zădărnici astfel de încercări înainte ca ele să poată fi puse în aplicare, a declarat Bennett.

Menționând că guvernul le-a cerut israelienilor să evite călătoriile inutile în Turcia, și în special la Istanbul, Bennett a spus: „Pericolul este încă mare. Fac apel la cetățenii Israelului să dea dovadă de responsabilitate personală și să își protejeze securitatea”. Săptămâna trecută, Israelul și-a îndemnat cetățenii aflați în Turcia să plece imediat din cauza temerilor că agenții iranieni plănuiesc să ucidă sau să răpească israelieni, scrie The Times of Israel.

Avertismentele au venit pe fondul unor rapoarte neverificate apărute în presă, potrivit cărora serviciile de informații israeliene și turcești ar fi dejucat împreună mai multe atacuri planificate de o rețea largă de agenți iranieni, prinzând o parte dintre suspecți.

Consiliul Național de Securitate a ridicat nivelul de avertizare pentru călătoriile la Istanbul la cel mai înalt nivel, punându-l alături de Irak, Yemen, Afganistan și Iran drept locuri pe care israelienii trebuie să le părăsească imediat și nu le pot vizita.

Tensiunile dintre Israel și Iran s-au intensificat în ultimele săptămâni, după asasinarea unui ofițer iranian de rang înalt la Teheran, luna trecută, Iranul dând vina pe Israel, o serie de alte morți ale personalului de securitate și științific în Iran, atacuri aeriene împotriva țintelor legate de Iran în Siria, retorica amenințătoare din partea liderilor iranieni și încălcările tot mai mari ale acordurilor nucleare de către Iran.

Toleranță zero pentru rachetele Hamas

La ședința cabinetului, Bennett a comentat, de asemenea, o rachetă lansată sâmbătă de teroriștii palestinieni în Fâșia Gaza în orașul de coastă sudic Așkelon. Racheta a fost interceptată de sistemele israeliene de apărare aeriană (Domul de Fier) și câteva ore mai târziu, IDF a lovit mai multe ținte Hamas în Gaza.

Israelul consideră Hamas responsabil pentru toate incendiile și atacurile provenite din enclava de coastă, indiferent de grupurile teroriste care își revendică responsabilitatea. „În ceea ce ne privește, Hamas este adresa”, a spus Bennett.

Premierul a remarcat că ultimul an a fost cel mai liniștit dintr-un deceniu pentru locuitorii din sud, cu rachete scăzând de la o medie de sute de cazuri în fiecare an la doar șapte în ultimele 12 luni, care nu au provocat răni sau pagube.

În plus, capacitatea Hamas de a se înarma „este cea mai lentă de ani de zile” datorită cooperării cu Egiptul și SUA pentru a preveni introducerea de arme în Gaza prin punctul de trecere a frontierei Rafah cu Egiptul.

„Vom lua măsuri ferme împotriva oricărei încercări de a submina această liniște”, a spus Bennett. „Prețul pe care îl vom cere de la inamic pentru fiecare acțiune împotriva poporului nostru va fi mare și dureros.”

author avatar
Tudor Borcea
296 afisari

3 COMENTARII

  1. evreii si-au luat nasul la purtare! pacat ca arabii nu se ajuta intre ei. evreii au tendinta sa devina paranoici.

  2. Va salut ! Toata lumea vrea pace , cu atat mai mult in Orientul Mijlociu. Evreii au suferit mult de_a lungul istoriei si nu foloseste nimanui daca ii jignim. Este un popor deosebit, de la care toate tarile in care au locuit au avut de castigat din punct de vedere economic. Am cunoscut evrei de_a lungul timpului si chiar am ramas priete cu doi dintre ei. Am cunoscut deasemenea la sfsrsitul anilor 80 si oalestinieni, care mi_au lasat o impresie excelenta ! Shalom alehem ! Salaam aleikum ! Seara frumoasa tuturor !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger