Conflictul tarifar dintre SUA și Europa pune în pericol afaceri transatlantice în valoare de 9,5 trilioane de dolari anual, a avertizat Camera de Comerț Americană în UE.
AmCham EU, printre ai cărei peste 160 de membri se numără Apple, ExxonMobil și Visa, a arătat în raportul său privind economia transatlantică o relație tot mai profundă, atingând recorduri în 2024, cum ar fi schimburi de bunuri și servicii de 2 trilioane de dolari, potrivit Reuters. 2025 este descris ca un an de promisiuni și pericole pentru cea mai mare relație comercială din lume.
În ultima săptămână, Washingtonul a impus tarife pentru oțel și aluminiu, UE a stabilit planuri de represalii, iar președintele Donald Trump a amenințat cu tarife de 200% pentru vinurile și băuturile spirtoase din blocul comunitar.
Statele Unite sunt o piață cheie pentru producătorii europeni de alcool, reprezentând aproximativ o cincime din băuturile exportate de UE anul trecut, conform datelor Centrului de Comerț Internațional.
Trump a denunțat deficitul comercial de bunuri al SUA față de UE, deși în domeniul serviciilor există un excedent al SUA, și a îndemnat producătorii să producă în America.
AmCham a afirmat că schimburile comerciale reprezintă doar o parte a activității comerciale transatlantice și că adevăratul criteriu de referință este reprezentat de investiții.
”Majoritatea investițiilor americane și europene se îndreaptă una către cealaltă, mai degrabă decât către piețele emergente cu costuri mai scăzute”, se arată în raport.
Vânzările filialelor americane în Europa sunt de patru ori mai mari decât exporturile americane către Europa, iar vânzările filialelor europene în Statele Unite sunt de trei ori mai mari decât exporturile europene.Efectele în lanț ale conflictului comercial ar putea dezmembra aceste legături strânse.
Autorul principal al raportului, Daniel Hamilton, a declarat că ar putea fi afectat comerțul intra-firmă, care reprezintă aproximativ 90% din comerțul Irlandei și 60% din cel al Germaniei.
Există, de asemenea, un risc de răspândire în comerțul cu servicii, fluxurile de date sau energie, Europa depinzând de importurile de gaz lichefiat din SUA.
Companiile americane și europene aveau lanțuri valorice interconectate pentru a fi competitive la nivel global, cum ar fi în cazul automobilelor BMW exportate din SUA.
În opinia președintei Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, tensiunile tot mai mari dintre SUA și Europa ar putea avea ”consecințe grave”, în special pentru prețuri și stabilitatea economică.