Premierul și, totodată, șeful Partidului Național Liberal, a făcut declarații de ultim moment pe tema pensiilor.
După ce s-a încheiat, marți seară, reuniunea conducerii liberale, și anume ședința Biroului Politic Național a formațiunii politice, Nicolae Ciucă a fost întrebat dacă PNL susține neimpozitarea pensiilor mai mici de 3.000 de lei.
Din spusele premierului reiese că o astfel de variantă s-a discutat inclusiv în ședința de marți, dar că e nevoie de o discuție la nivel de coaliție, pe acest subiect.
„Este o variantă pe care am discutat-o şi în şedinţa de astăzi (marți-n.red). Este o propunere. Daţi-mi voie să continuăm cu aceeaşi abordare responsabilă, fără să le creăm oamenilor aşteptări sau, şi mai rău, iluzii vizavi de măsurile pe care le luăm. S-a discutat și în ședința de astăzi această propunere (…). Toate aceste chestiuni trebuie discutate cu partenerii noştri din coaliţie şi ele trebuie validate în coaliţie, sigur, ţinând cont de resursele bugetare la dispoziţie, pe baza impactului pe care acestea le vor avea”, a spus Ciucă.
Ce spusese ministrul Câciu, zilele trecute
Încă de săptămâna trecută s-a aflat că autoritățile analizează dacă poate fi crescută peste pragul de 2.000 de lei valoarea neimpozabilă pentru pensiile din sistemul public.
„Vreau să fiu foarte clar cu privire la sistemul public de pensii. Sistemul public de pensii, la acest moment, nu este impozitat până la valoarea de 2.000 de lei. Lucrurile așa vor rămâne, analizăm să vedem dacă această valoare neimpozabilă poate fi crescută, având în vedere că această scutire de impozit a intervenit în anul 2017. Între timp, lucrurile au evoluat din perspectivă inflației.
În analiza pe care o facem, avem în vedere toate celelalte sisteme de pensii, cu excepția sistemului public de pensii, cu privire la o posibilă impozitare, dar sub condiția neimpozitării părții de contributivitate”, a declarat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, la finalul ședinței de guvern din 27 iulie.
Câciu a anunțat că analiza se face împreună cu Ministerul Muncii. „Analizăm acest lucru împreună cu Ministerul Muncii, pentru că Ministerul Muncii are toate datele cu privire la sistemul public de pensii și are și datele privind rata de deprivare materiale severe, rata riscului de sărăcie – sunt elemente de coş de consum care trebuie luate în calcul, astfel încât cetățenii vulnerabil să fie sprijiniți, mai ales în această perioadă”, a mai afirmat Câciu.