AcasăPoliticaCe presupune reforma pensiilor speciale și la cât ar putea crește vârsta...

Ce presupune reforma pensiilor speciale și la cât ar putea crește vârsta de pensionare. Ministrul Muncii: „Magistrații știu foarte bine la ce mă refer”

sursa foto: captură video

Ministrul Muncii, Petre-Florin Manole, spune că reforma pensiilor speciale, care va trebui reluată, presupune mai multe lucruri – printre care și o creștere a vârstei de pensionare la 65 de ani.

Reforma pensiilor speciale, pe care va trebui să o reluăm din cauza unei decizii nefaste a Curții Constituționale, va presupune mai multe lucruri. Câteva dintre ele vi le pot spune, pentru că sunt deja clare. Restul se vor clarifica într-un grup de lucru între Ministerul Muncii și Ministerul Justiției, care nu va avea un termen de lucru foarte îndelungat, de săptămâni. Aici vom avea, de exemplu, o creștere a vârstei de pensionare. Asta este o certitudine. (…) Vom face un proiect de lege, care va trece prin Parlament. Vrem să ducem vârsta până la 65 de ani.

Este, o dată, o egalizare și, pe de altă parte, ceea ce în trecut a reprezentat o țintă graduală, adică vârsta de pensionare creștea treptat. Magistrații știu foarte bine la ce mă refer, că au contestat, din păcate, proiectul acesta și cred că a fost o idee greșită”, a precizat, joi, ministrul Muncii, la Antena 3, citat de Agerpres.

Despre pensionarea anticipată a magistraților

Oficialul guvernamental aflat în fotoliul de ministru al Muncii a subliniat că magistrații vor putea ieși la pensie anticipat înainte de vârstă, conform draftului actual al legii. „Dacă draftul acesta rămâne și în formă finală, la fel cum se întâmplă și la pensiile celelalte, poți ieși anticipat la pensie înainte de vârstă, cu penalizare.

Primești o pensie mai mică, cu un indice de corecție care dispare în fiecare an pe măsură ce te apropii de pragul pe care îl stabilește legea”, a detaliat șeful de la Ministerul Muncii.

Ministrul a precizat, însă, că în privința vârstei de pensionare a magistraților nu este luată încă o decizie.

„Este un subiect prea sensibil și, din păcate, clasa politică a eșuat de atâtea ori în a rezolva problema”

Totodată, referitor la reducerea pensiilor speciale, Manole a subliniat că este vorba despre un indice de înlocuire. Și a venit cu o serie de explicații în această privință.

„Avem un indice de înlocuire, cum se numește el. Adică în ce măsură veniturile tale salariale sunt înlocuite de veniturile din pensii. Încă o dată, o spun cu reținere, pentru că nu este încă o decizie, dar propunerea este ca rata de înlocuire să scadă de la 80% la 65% din venituri.

Încă o dată spun: toate lucrurile acestea sunt sub rezerva faptului că proiectul nu este finalizat. Aceste procente reprezintă rata de înlocuire apropo de veniturile din timpul activității. Este un subiect prea sensibil și, din păcate, clasa politică a eșuat de atâtea ori în a rezolva problema, încât am reținerea unui proiect nefinalizat. Nu va dura mai mult de câteva săptămâni”, a afirmat șeful de la Ministerul Muncii.

În momentul în care a fost întrebat dacă prin mărirea vârstei de pensionare la 65 de ani pentru magistrați și prin reducerea calculului pensiilor și a pensiilor va fi un exod din magistratură, Manole a afirmat că „ar trebui, poate, să avem mai multe intrări în sistem”.

„Ar trebui să avem dinspre INM (Institutul Național al Magistraturii, n.r.) mai mulți oameni care intră în sistem. Dimensiunea sistemului nu este dată doar de eventualele ieșiri, ci și de eventualele intrări. Cred că această carieră din magistratură e o carieră atractivă, astăzi”, a mai spus ministrul.

Analiza „Național”: Cine plătește pentru austeritate?

„Pe 6 iulie, cu fast reținut, dar multe fraze atent alese din manualele de PR, Justiția și-a serbat ziua. Un moment „solemn” în care, așa cum ne-au obișnuit, șefii din vârful sistemului judiciar românesc au scos de la naftalină cuvinte bombastice, apeluri patetice la coeziune și respect, plus o doză generoasă de autosuficiență. Comunicatele au curs ca la robinet, iar mesajele, de o plasticitate înfiorătoare, au părut desprinse dintr-un scenariu ieftin de propagandă. În loc să ne simțim mai în siguranță, suntem, iar, martorii unui spectacol penibil – judecători care se plâng că sunt „descurajați” de popor să-și facă bine meseria, asta în timp ce poporul a ajuns strivit sub decizii iresponsabile, taxe și injustiții flagrante!

(…)

Domnilor magistrați, cu tot respectul, lăsați văicăreala, se vede că nu ați fost la cursuri de teatru! Încercați cu ceapă, poate așa vă ies niște lacrimi. Când ai salarii de zeci de mii de lei, imunități, pensii speciale și protecție totală, nu prea poți poza în victimă. E greu să plângi pe umerii unui popor care muncește pe salarii minime și plătește taxe pentru ca voi să vă retrageți liniștiți, devreme, la vila de la munte! Vă simțiți vitregiți? Renunțați la privilegiile colosale și recalificați-vă, ca să nu vă mai simțiți stresați și amenințați de privirile oamenilor de pe stradă!” – Citiți mai multe AICI: Justiția plânge, poporul român plătește / Bolojan promite austeritate pe pâine

Citiți și: Polițiștii devin bodyguarzii magistraților. Măsuri de protecție extreme pentru judecători și procurori

author avatar
Andrei Coman
300 afisari

1 COMENTARIU

  1. Sper ca legea sa nu fie facuta cu consultarea CCR care sa le spuna ce sa scrie ca ei sa o poata respinge si sa evite capcanele si santajul magistratilor care vor fi consultati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
*** National nu isi asuma continutul comentariilor si isi rezerva dreptul de a NU le publica sau de a le modera. Va rugam sa va exprimati opiniile folosind un limbaj respectuos si civilizat. ***
Introduceți aici numele dvs.

Zenville

Ultimele știri

proger