Cauta

Câștigă Rusia războiul din Ucraina? Moscova își schimbă strategia

În urma eșecului contraofensivei din primăvară, forțele ucrainene se află acum într-o poziție defensivă, în timp ce Kievul așteaptă promisiuni de ajutor din partea Occidentului

În urma eșecului contraofensivei din primăvară, forțele ucrainene se află acum într-o poziție defensivă, în timp ce Kievul așteaptă promisiuni de ajutor din partea Occidentului.

Forțele rusești își intensifică atacurile de-a lungul întregii linii de front și revendică câștiguri teritoriale. Aceste atacuri au loc într-un moment în care sustenabilitatea ajutorului militar occidental acordat Ucrainei este pusă sub semnul întrebării, atât în Statele Unite, cât și în Europa.

Miercuri, un atac cu rachete rusești a vizat Kievul – al doilea în decurs  de o săptămână. La sud, Odesa a fost, de asemenea, ținta unui atac rusesc.

„Rusia continuă să lovească Ucraina pe scară largă”, a declarat pentru AFP generalul francez Jerome Pellistrandi, consultant în domeniul apărării. „Este un proces intensiv, nou și îngrijorător. După cum arată recentele atacuri, forțele rusești nu se mulțumesc să atace doar linia frontului. Moscova își schimbă strategia”.

Mai mult, odată cu venirea iernii, amenințarea la adresa infrastructurii energetice se profilează din nou. Totodată, Rusia este  suspectată că se află în spatele unui atac cibernetic „puternic” care a paralizat principalul operator de telefonie mobilă din Ucraina, Kyivstar, potrivit serviciilor de securitate de la Kiev.

„Situația de pe teren este complicată: astăzi, inițiativa este mai mult de partea rusă, în timp ce forțele ucrainene sunt mai mult în defensivă”, a precizat Pellistrandi.

În ultimele zile, armata rusă a revendicat progrese semnificative în regiunea Zaporojia, în special spre Novopokrovka, un oraș cucerit în august de forțele ucrainene care sperau să facă o breșă în zonă pentru a înainta spre sud, spre Marea Azov.

Rușii au lansat și  o ofensivă masivă în jurul localităților Avdîvka și Marinka, puncte fierbinți pe frontul de est.

Purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, Adrienne Watson, a avertizat că “un impas militar în timpul iernii va submina sprijinul occidental pentru Ucraina”, astfel că Rusia este „hotărâtă să facă presiuni” pe toate fronturile.

Joe Biden a declarat că Vladimir Putin „se bazează” pe faptul că ajutorul american acordat Ucrainei va înceta. Întreruperea fluxului de arme și de bani ar însemna să ofere Rusiei „cel mai frumos cadou de Crăciun din toate timpurile”.

Kremlinul susține că orice nou sprijin american este sortit să fie un „fiasco”. Noile pachete de ajutor sunt în prezent blocate de dezacorduri atât la Bruxelles, cât și la Washington.

În orice caz, în condițiile actuale, forțele Kievului nu vor fi în măsură să lanseze din nou o ofensivă majoră după iarnă.

Și mai există un factor stupefiant: capacitățile militare din SUA și UE puse la dispoziția Ucrainei nu reușesc se dezmembreze mașinăria de război a Rusiei.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • E oficial. Ursula a dat undă verde pentru importurile din Ucraina până în 2025
  • Gabriela Firea, a doua scrisoare deschisă către Nicușor Dan: „Domnule primar, sunteți serios?”
  • Real Madrid, regina Europei
  • Reputația Americii, în pumnii lui Trump
  • Politica de condamnare. Cum va juca Biden cartea vinovăției lui Trump?
  • Burse, cluburi, suporteri. Cât de rentabile sunt acțiunile în fotbal?
  • Băncile globale trag alarma: reglementările ecologice, un nou tip de risc imobiliar
  • Întâlnire de gradul 3!
  • Summitul lui Zelenski, mult zgomot pentru nimic?
  • Exit mobile version