AcasăPoliticaMai are Occidentul o strategie viabilă pentru Ucraina?

Mai are Occidentul o strategie viabilă pentru Ucraina?

„Nimeni nu crede în victoria noastră așa cum cred eu”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski  într-un interviu recent acordat revistei Time. Și are dreptate.

Mulți observatori se întreabă dacă Occidentul, acum cu ochii ațintiți asupra conflictului Hamas-Irael,  mai are o strategie viabilă pentru a face față războiului rusesc în Europa, comentează în Financial Times politologul Ivan Krastev.

Cine crede în mod realist că Ucraina poate recâștiga teritoriul anexat de Rusia? Și când,  în următorul an – sau doi? Chiar și generalul Valeri Zalujnîi,  popularul comandant al Statului Major al forțelor armate ucrainene, a spus  că „ajungem la un război de uzură”.

Și cine crede că președintele Vladimir Putin este deschis la orice negocieri semnificative la un an de la alegerile prezidențiale americane, când candidatul său preferat, Donald Trump, conduce în sondaje?

Nu este surprinzător faptul că starea de spirit a publicului se întunecă – atât în Ucraina, cât și în Occident. Iar pe fondul opoziției republicane față de finanțarea suplimentară a SUA pentru efortul de război al Kievului și al reorientării atenției către Orientul Mijlociu, sprijinul occidental pentru Ucraina nu poate fi considerat ca fiind de la sine înțeles.

Miza nu este doar suveranitatea ucraineană

Europenii se confruntă acum cu două războaie foarte diferite, dar interconectate, care amenință nu doar securitatea Europei, ci și identitatea politică a societăților europene.

Războiul dintre Hamas și Israel nu numai că a mutat atenția publică spre Orientul Mijlociu și a creat o competiție pentru resurse, dar a slăbit și ideea că există ceva excepțional în ceea ce privește natura agresiunii Rusiei.

Atunci când Rusia a întrerupt aprovizionarea cu energie a orașelor și localităților din Ucraina, a fost acuzată de comiterea unor crime de război. Israelul a privat Gaza de aprovizionarea cu energie și apă. Sunt Ucraina și Occidentul pregătite să numească aceste crime de război?

Un studiu recent al „geopoliticii emoțiilor”, realizat de Consiliul European pentru Relații Externe(ECFR) chiar înainte de războiul din Gaza, relevă o tendință îngrijorătoare, deși deloc surprinzătoare.

Opinia publică din marile țări non-occidentale este mai interesată de momentul în care se va încheia războiul decât de modul în care se va încheia. Consideră că Occidentul și Ucraina, mai degrabă decât Rusia, reprezintă principalul obstacol în calea păcii. Majoritatea celor din așa-numitul Sud Global se așteaptă ca în următorii cinci ani Moscova să prevaleze și văd conflictul ca pe un proxy pentru confruntarea dintre SUA și Rusia.

Așadar, întrebarea este: poate triumfa Occidentul dacă propria sa populație nu crede că ar trebui să fie în război, în timp ce majoritatea celorlalți cred?

În primele luni ale conflictului, Kremlinul a fost orbit de credința iluzorie că „operațiunea  militară specială” se va încheia în câteva săptămâni și că trupele rusești vor fi primite în Ucraina ca eliberatori.

Dar războiul agresiv pe care Putin l-a lansat în 2022 s-a transformat într-un „război pentru totdeauna” cu Occidentul. Obiectivul nu mai este de a stabili o Ucraină pro-rusă, ci de a demonstra că o Ucraină pro-occidentală ar fi mai mult decât un stat eșuat și că, în orice caz, sprijinul occidental pentru Ucraina se va evapora în cele din urmă.

În acest nou mediu, provocarea cu care se confruntă Occidentul este izbitor de asemănătoare cu cea cu care SUA s-au confruntat cândva în Germania de Vest (în special în Berlinul de Vest) în primii ani ai Războiului Rece.

Occidentul trebuie să demonstreze că Ucraina este un loc în care investitorii sunt gata să își pună banii – protejați, firește, de baterii de rachete Patriot – înainte ca războiul să se termine.

De asemenea, trebuie să fie o țară în care numărul mare de ucraineni care trăiesc în prezent în afara țării lor de origine sunt gata să se întoarcă. Și, în cele din urmă, negocierile de aderare a Ucrainei la UE trebuie să poată începe chiar și în timp ce războiul continuă să facă ravagii. Niciunul dintre aceste obiective nu este realist.

Cea mai frapantă constatare a sondajului ECFR este însă că mulți dintre cei din țările non-occidentale care cred că Rusia va învinge în Ucraina cred, de asemenea, că UE nu va mai exista peste 20 de ani. Acest lucru ar trebui să îi facă pe liderii occidentali să se trezească la realitate: miza nu este doar suveranitatea ucraineană.

419 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Dezvăluiri pe surse, după prinderea primarului fugar: Cherecheș avea un act de identitate italian pe numele lui și mii de euro cash

Continuă să apară detalii după recenta capturare, în Germania, a primarului din Baia Mare, fugit din România zilele trecute, înainte de aflarea deciziei definitive...

O mașină a explodat în Capitală. Martorii susțin că în interiorul autoturismului s-ar fi aflat o persoană! – VIDEO

O bubuitură urmată de flăcări violente, care au înghițit un autoturism, au fost surprinse pe o stradă din Capitală. Imaginile dramatice au ajuns pe...