Americanii trebuie să știe cum vor aborda Kamala Harris și Donald Trump amenințările reprezentate de cele mai mortale arme din lume. Statele Unite dețin mai multe arme nucleare decât orice altă țară, cu excepția Rusiei.
Costul întreținerii și modernizării acestui colosal arsenal a fost estimat la 756 de miliarde de dolari în următorul deceniu, iar această estimare crește cu milioane de dolari în fiecare an.
Potrivit Responsible Statecraft, experții au pus multe întrebări legate de politicile nucleare ale candidaților la președinție și de modul în care aceștia intenționează să facă față amenințărilor externe; toate aceste întrebări rămân fără răspuns.
Riscuri și pericole
Realitatea este că armele nucleare americane au afectat comunitățile americane de-a lungul istoriei. Între 1945 și 1962, SUA au efectuat peste 200 de teste nucleare la suprafață, în principal în Nevada și New Mexico. Ulterior, testele au fost mutate în subteran și, în cele din urmă, au fost oprite din cauza creșterii gradului de conștientizare a efectelor nocive. De asemenea, mineritul uraniului a provocat radiații în sol și apă, cu efecte devastatoare asupra sănătății oamenilor, cum ar fi cancerul și bolile renale.
Legea privind compensarea expunerii la radiații (RECA), singurul program guvernamental care prevedea o compensație unică pentru anumite grupuri afectate, a expirat anul acesta. Nici Harris și nici Trump nu și-au exprimat cunoștința despre acest program sau dorința de a-l restabili.
Între timp, în Midwest, depozitele care adăpostesc rachete balistice intercontinentale (ICBM) stau liniștite sub suprafață, după ce au strămutat populația nativă a teritoriilor pe care le ocupă.
Aceste relicve ale Războiului Rece reprezintă un potențial pericol. Pe măsură ce infrastructura îmbătrânește, crește și riscul de accidente.
Alegătorii merită mai mult
O discuție cu privire la impactul armelor nucleare asupra publicului lipsește cu desăvârșire din platformele ambelor partide majore. Harris și Trump sunt mai degrabă concentrați pe cursa înarmărilor.
Documentul de 92 de pagini al Convenției Naționale Democrate menționează cuvântul „nuclear” de 16 ori și, deși afirmă că „războiul nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie purtat niciodată”, nu prevede niciun plan care să abordeze daunele pe care armele nucleare le-au cauzat publicului american.
Între timp, republicanii susțin în general nu numai modernizarea, ci și posibila extindere a arsenalului nuclear pentru a „contracara amenințările din partea Rusiei și Chinei”. Securitatea imediată a publicului este un sacrificiu pe care îl fac fără consimțământul publicului.
Platforma 2024 a Partidului Republican uită cu totul să menționeze politicile privind armele nucleare. În trecut, fostul consilier al lui Trump, Robert O’ Brien, a mers până la a delibera reluarea testelor nucleare.
Cu astfel de abordări, democrata Harris și republicanul Trump nu fac decât să demonstreze că nu știu cum să gestioneze riscurile și complexitatea sectorului nuclear militar. Alegătorii merită mai mult.