Cu câteva săptămâni înainte ca Statele Unite să aleagă un nou președinte, mediul de securitate nucleară globală este precar.
Rusia continuă să ridice spectrul escaladării războiului său din Ucraina până la utilizarea armelor nucleare. Iranul și Coreea de Nord continuă să își dezvolte programele nucleare.
China încearcă să își extindă în mod constant arsenalul nuclear. Statele Unite și Rusia au în desfășurare programe de modernizare costisitoare; iar războiul din Gaza amenință să explodeze într-o catastrofă la nivel regional care implică, printre altele, Iranul și Israelul înarmat nuclear.
Potrivit Arms Control Association, situația l-a determinat pe Rafael Mariano Grossi, directorul general al Agenției Atomice Internaționale, să avertizeze într-un interviu acordat Financial Times că regimul global de neproliferare se află sub o presiune mai mare decât oricând de la sfârșitul Războiului Rece.
Campania electorală prezidențială din SUA nu a abordat public majoritatea acestor probleme într-un mod serios, în ciuda faptului că orice candidat câștigător va moșteni imediat, odată învestit, autoritatea unică de a lansa armele nucleare.
Failsafe
Failsafe se referă la garanțiile care împiedică utilizarea neautorizată, accidentală sau greșită a unei arme nucleare. În Statele Unite, susține analistul Steven Andreasen, aceste garanții ar putea implica politica nucleară sau postura de forță, cum ar fi adoptarea unei politici de neutilizare în primul rând sau modificarea triadei nucleare.
Ar putea include, de asemenea, proceduri care ar consolida procesul decizional privind utilizarea armelor nucleare – instalarea unor bariere de protecție în jurul exclusivității președintelui de a autoriza lansarea lor.
În 2022, Congresul a impus efectuarea unei noi revizuiri independente a sistemului nuclear. Administrația Biden va anunța rezultatele în această toamnă. Următorului președinte al SUA îi va reveni responsabilitatea de a o pune în aplicare, de a gândi în mod creativ cu privire la adoptarea unor măsuri suplimentare ce ar putea fi necesare.
Va trebui să acorde prioritate unei strategii nucleare care să evite un termen scurt, deoarece va prelua un program de modernizare pentru fiecare element al triadei nucleare americane (rachete balistice intercontinentale, submarine și bombardiere) în valoare de 1,7 trilioane de dolari. Programul este deja afectat de întârzieri.
În plus, expansiunea nucleară a Chinei și dependența din ce în ce mai mare a Rusiei de coerciția nucleară au alimentat apelurile pentru o forță nucleară americană extinsă în numele descurajării celor doi adversari.
Este imperativ ca viitorul președinte să solicite o analiză aprofundată a tuturor opțiunilor și să se abțină de la a le accepta pe cele care confundă supremația cu securitatea.
Sa -i spuna si kamalei cineva ca nu e frumos sa arate cu degetu! Arata lipsa de educatie..
Daca sunt decisi sa prajeasca omenirea si nu au oprelisti ,o vor face demonizatii mondiali!!