Cauta

Bill Gates îi pregătește pe americani pentru războiul cu China

Două articole succesive, același subiect abordat – iminența unui război cu China, pentru care Statele Unite nu sunt pregătite. Poate că US Army nu este pregătită să lupte cu Armata de Eliberare a Poporului, așa o fi, dar măcar poporul american e „upgradat”, pus în temă de către Wall Street Journal, cotidianul miliardarului Bill Gates. De câteva zile, co-fondatorul Microsoft vorbește prin intermediul publicației sale despre izbucnirea cât de curând a unui conflict între SUA și China, dar care îl prinde pe Unchiul Sam cu pantalonii jos.

„SUA nu sunt încă pregătite pentru un război cu una dintre marile puteri militare” de pe glob, susține WSJ. În acest prim articol, Bill Gates insistă că, deși Pentagonul se concentrează pe China și Rusia de cinci ani încoace, n-a atins nici până azi capacitatea de a lupta cu vreuna dintre cele două; rușii au rachete hipersonice, chinezii, bani și o armată numeroasă și bine dotată, arată Wall Street Journal.

Ploaie de rachete peste bazele militare americane

Potrivit sursei citate, Pentagonul a simulat un război împotriva Chinei în Asia de Sud-Vest, iar rezultatul i-a îngrozit pe generali. Scenariul începe cu invazia Taiwanului și se termină cu distrugerea tuturor bazelor americane din regiune sub o ploaie neîntreruptă de rachete. „Sfinte Sisoe! Vom pierde în câteva ore dacă așa stau lucrurile!”, a reacționat una dintre persoanele prezente la ședință. Wall Street Journal scrie că mai toți generalii americani sunt „uimiți de cât de repede a avansat China din punct de vedere tehnologic”.

Însă o problemă la fel de gravă o reprezintă și doctrina militară actuală a SUA, etichetată drept „învechită” de Bill Gates. În 2018, după decenii de chin și pierderi umane în Orientul Mijlociu (războaiele arabe declanșate de administrațiile care s-au perindat pe la Casa Albă), Washingtoul a început să realizeze că rămâne în urmă în concurența cu Rusia și China, deși a mărit bugetul de apărare al țării dincolo de 800 de miliarde de dolari.

Marea industrie de apărare a SUA înseamnă, de fapt, o mână de corporații care controlează tot ce se face. Problema e că această „viziune” a politicienilor a lăsat Pentagonul cu foarte puțini producători de arme cu care să negocieze. Azi, realitatea e că șantierele navale se luptă să producă submarinele de care Marina are nevoie pentru a contracara flota navală superioară a Chinei, iar proiectanții de arme nu știu cum să facă să ajungă din urmă Rusia în dezvoltarea de rachete hipersonice.

„Când think tank-ul Centrul pentru Studii Strategice a lansat în 2022 o simulare de război cu China, scenariul a arătat că SUA au rămas fără rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune în mai puțin de o săptămână”, scrie WSJ.

Alianța Rusia-China dă frisoare NATO

Wall Street Journal subliniază că „un conflict cu China ar da Rusiei încredere să ia măsuri suplimentare în Europa de Est. Or asta presupune ca SUA și aliații din NATO să ducă un război pe două fronturi, ceea ce… China și Rusia, să nu uităm, sunt ambele puteri nucleare. Acțiunea s-ar putea extinde până în zona arctică, unde America rămâne în urma Rusiei în ceea ce privește spărgătoarele de gheață și porturile militare”.

Amenințarea crește de la o zi la alta și americanii sunt pregătiți de ce este mai rău. În Marea Chinei de sud, punctează Gates, Beijingul a construit insule artificiale și le-a fortificat cu instalații militare pentru a-și asuma controlul asupra căii navigabile strategice și a nega Marinei SUA libertatea de a călători.

Concluzia este că „Statele Unite sunt nepregătite pentru un conflict iminent cu marile puteri militare ale lumii. Acest lucru este înțeles pe scară largă, dar majoritatea comentariilor privind pregătirea militară americană ratează trei puncte critice: orizontul de timp pentru un conflict cu China, provocările logistice ale construirii și susținerii puterii militare americane și dificultățile industriale de completare și extindere a stocurilor actuale”.

A început un nou Război Rece. În centrul său este un dezacord fundamental între tabăra „SUA” (Occidentul) și alianța „China – Rusia” (statele BRICS și, mai nou, întreaga lume arabă) cu privire la structura unei noi ordini mondiale.

Ultimele stiri

  • Ai grijă unde bei berea la mare! Poţi primi o amendă de 1.500 euro
  • Miron Cozma, audiat la PG: „Care Mineriadă? Toţi îl susţineţi pe Iliescu. Nu a existat Mineriadă”
  • Ayatollahul Iranului amenință: „Dacă avem și cea mai mică dovadă, vom reacționa dincolo de orice imaginație!” (VIDEO)
  • Cât te costă o noapte de cazare la mare cu „Litoralul pentru toţi”. Programul, în perioada 31 mai – 20 iunie
  • Prețuri de lux la restaurantele din București. Cât costă să iei masa în oraș. De banii ăștia, faci un city-break la Milano!
  • Cu „dedicaţie” de la Guvern, pentru şoferi: benzina şi motorina se scumpesc, de la 1 iulie 2024! Cât cresc accizele
  • Descoperire misterioasă la Giza. Ce ascund piramidele egiptene
  • Băsescu, reacție tranșantă: „România reușește în ultima vreme să facă o figură de prostălăul Europei”
  • România, ţară exotică! Ce au început să cultive agricultorii noştri
  • Pompierii, în alertă! Incendiu la o magazie din Portul Constanţa. Focul se manifesta pe o suprafaţă de peste 400 de metri pătraţi
  • Exit mobile version