Cauta

Atacul Iranului asupra Israelului declanșează cursa pentru evitarea unui război total

Conflictul se poate transforma într-un război în toată regula

Marea salvă de rachete și drone lansate din Iran spre Israel a fost genul de conflict direct între puterile din Orientul Mijlociu de care lumea se temea de mult timp că va marca declanșarea unui război în toată regula.

Dar în spatele naturii fără precedent a atacului s-a aflat un dans de semnale diplomatice care a permis ambelor părți să revendice succesul, crescând riscul unui conflict mai amplu fără a-l transforma într-o certitudine.

Washingtonul îndeamnă statul ebraic să nu riposteze

IDF a declarat că 99% din rachetele iraniene au fost doborâte și niciun israelian nu a fost ucis. Teheranul a declarat că și-a spus punctul de vedere, încercând să pună în așteptare marșul spre o conflagrație mai amplă, potrivit analiștilor americani. Susținătorii Israelului din SUA și Europa făceau presiuni pentru a evita o nouă escaladare duminică.

Dar există o schimbare:  ultimele eforturi diplomatice conduse de Statele Unite – până acum concentrate pe detensionarea crizei din Gaza – vizează asigurarea faptului că orice răspuns din partea IDF este măsurat. Washingtonul îndeamnă Israelul să nu riposteze.

Provocarea iraniană

Atacul Iranului a fost „foarte bine calibrat” pentru a limita pagubele, a declarat Sanam Vakil, director al Programului pentru Orientul Mijlociu de la Chatham House. Totuși, „suntem mai aproape ca niciodată de un război regional mai amplu”.

Ultimul asalt al Iranului a fost o escaladare dramatică, guvernul de linie dură lovind direct pentru prima dată după ce s-a bazat pe proxy-uri precum Hamas și Hezbollah pentru a duce un război din umbră cu principalul său rival.

Și a arătat că este pregătit să provoace frontal armata superioară a Israelului, lucru pe care nicio altă putere nu a îndrăznit să îl facă timp de decenii.

Pentru Netanyahu, există o nouă demonstrație de sprijin din partea SUA și a aliaților lor, după luni de critici publice tot mai intense la adresa operațiunii militare a Israelului în Gaza, inclusiv din partea președintelui Joe Biden.

Dar nu se știe dacă premierul israelian va putea ține în frâu aripa dură a guvernului său, care face apeluri pentru o  rundă de represalii, de data aceasta direct împotriva Iranului. Ministrul Securității Naționale, Itamar Ben Gvir, a cerut un „atac zdrobitor”. Deși Netanyahu nu l-a susținut,  războiul Israelului este încă departe de a se fi încheiat.

“Toată lumea se uită să vadă ce vor face israelienii”

Deocamdată, atacul din weekend pare să semnaleze faptul că descurajarea care a împiedicat Iranul să extindă războiul într-o bătălie totală cu Israelul este încă valabilă.

Cu toate acestea, oficialii din regiune se așteaptă la un fel de răspuns din partea IDF. Doar cât de sever va fi acesta va arăta dacă strategia  unui conflict mai amplu este în așteptare sau trece de anumite linii roșii.

“Lipsa pagubelor și a victimelor înseamnă că Israelul și-ar putea limita loviturile”, a precizat Mark Cancian, analist în domeniul apărării la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington. „Poate că va ataca o bază militară care a lansat rachetele, poate o fabrică de muniție, poate  navale iraniene.Toată lumea se uită să vadă ce vor face israelienii”.

Ultimele stiri

  • Pensiile vor fi recalculate altfel, de la 1 septembrie 2024. La ce trebuie să fie atenţi angajaţii
  • Alege ce citești
  • Mugur Isărescu, explicaţii uluitoare: de ce e bine că Guvernul se împrumută masiv pentru finanţarea deficitului
  • Un medic de la Institutul Oncologic, acuzat de ucidere din culpă! Ar fi uitat o compresă în abdomenul unei femei
  • Sică Mandolină l-a băgat în stabor pe Nicușor Dan
  • Erdogan se teme de Israel. Liderul turc a prevăzut ce s-ar întâmpla dacă Hamasul va fi învins
  • Pacientul Florin Piersic a trecut la nivelul următor. Cum a evoluat starea sănătăţii marelui actor
  • Ce a făcut Robert Fico, premierul Slovaciei, înainte de a fi împuşcat la Bratislava. Un martor a dezvăluit totul
  • Ucraina și Moldova pun presiune pe sistemul energetic românesc. Pierderi majore la Transelectrica
  • Tratatul de pace ce putea încheia războiul din Ucraina. Mai lipseau doar semnăturile lui Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin. De ce nu s-au mai înţeles
  • Exit mobile version