Cauta

America transformă AUKUS într-o alianță militară. China, amenințată că va avea soarta Rusiei!

Nori negri se adună și deasupra Pacificului. Ce s-a vrut inițial a fi o organizație de cooperare economică se transformă pe zi ce trece într-o alianță militară, pe model NATO. Și, foarte probabil, cu aceleași apucături! AUKUS caută să pună stăpânire pe tot ce mișcă în regiunea Indo-Pacific, scrie presa internațională, iar ultima mutare arată care sunt ambițiile membrilor – să spulbere orice încercare din partea Chinei de a mai emite pretenții în zonă!

Pe canale diplomatice, dar în mod neoficial, Japonia a primit oferta de a deveni parte a blocului militar AUKUS, format din Australia, Marea Britanie și SUA. Informația a fost dată publicității de ziarul nipon Sankei Shimbun.

Tehnologia niponă, vânată de americani

Pe surse, provenite din rândul oficialilor guvernamentali de la Tokyo, cotidianul Sankei Shimbun scrie că premierul nipon a fost abordat informal cu privire la o astfel de posibilitate de către fiecare dintre cei trei membri ai AUKUS.

După ce a anunțat că va dezvolta submarine cu propulsie nucleară (Australia a lovit Franța, renunțând la un contract promis Parisului), AUKUS își propune să treacă la un alt nivel – tehnologia hipersonică! Japonia deja și-a exprimat sprijinul pentru această decizie, iar de aici și până la o abordare a niponilor pentru a intra în alianță n-a mai fost decât un pas.

Din câte se pare, cooptarea japonezilor în dezvoltarea rachetelor hipersonice este una dintre principalele ținte ale AUKUS, cunoscută fiind tehnologia avansată a niponilor. În urmă cu doi ani, Tokyo și-a făcut publice planurile de a crea două tipuri de arme hipersonice – rachete de croazieră hipersonice (HCM) și proiectile de alunecare hiper-velocity (HVGPs). Termenul ales pentru finalizare, între 2024 și 2028. De asemenea, Japonia lucrează la o armă specială despre care ar putea fi capabilă să doboare rachetele hipersonice rusești, trăgând obuze la viteze extrem de mari cu ajutorul forței electromagnetice.

În plus, alianța AUKUS este interesată și de capacitățile niponilor în domeniul războiului cibernetic, al Inteligenței Artificiale și tehnologiilor cuantice.

Japonia vrea, dar se teme de reacția Chinei

Japonia ar vrea să devină parte a alianței militare AUKUS, convinsă că asta ar crește potențialul de a descuraja China. Însă Tokyo știe că forța Beijingului este una care nu poate fi neglijată, de aceea a anunțat la Washington că va examina cu atenție oferta înainte de a da un răspuns. Există în conducerea țării și oameni care arată că Japonia nu va putea participa în toate domeniile acoperite de AUKUS. De exemplu, submarinele cu propulsie nucleară ar fi în afara limitelor pentru Tokyo deoarece legile nipone stipulează că energia nucleară poate fi utilizată numai în scopuri pașnice.

Beijingul își extinde influența în Pacific

În urmă cu 10 zile, China a anunțat că a încheiat un parteneriat de cooperare economică și militară cu Insulele Solomon, ceea ce îi sporește influența în Pacific. Imediat, America a mutat lansând invitația Japoniei de a se alătura AUKUS.

Pentru Beijing, care deja are o frontieră terestră contestată cu India, lărgirea AUKUS prin primirea Japoniei, reprezintă o bătaie de cap în plus. Oficialii chinezi condamnă amestecul Americii în Asia și avertizează că „a provoca probleme, a pune laolaltă clici sau grupuri închise, exclusiviste și a scoate regiunea de pe cursul ei spre o fragmentare și diviziune bazată pe înființarea unui nou bloc militar este la fel de periculos ca strategia NATO de extindere spre estul Europei. Dacă i se permite Americii să continue să acționeze necontrolat, asta va aduce consecințe inimaginabile și, în cele din urmă, va împinge Asia-Pacific peste marginea unui abis”.

La cum se prezintă lucrurile azi, regiunea Indo-Pacific tinde să devină un cazan în clocot. Ceva asemănător cu Donbasul din Ucraina, cu mențiunea că și aici regăsim același personaj omniprezent în orice conflict de pe glob.

Ultimele stiri

  • Aeroportul București-Sud va deservi peste 11 milioane de pasageri/ Băluță: Împreună am făcut primul pas – GALERIE FOTO
  • Șeful Casei Naționale de Pensii, anunț de ultimă oră pentru pensionari. Hotărârea, publicată în Monitorul Oficial
  • Nicușor Dan, complice prin pasivitate și dezinteres la dezastrul și jaful de la Arena Națională
  • Speranța gimnasticii românești între cei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Candidatul AUR la Primăria Capitalei: Procurorii ne-au anunţat că au început urmărirea penală în urma plângerii la DNA împotriva lui Nicuşor Dan
  • Un bărbat înarmat care a încercat să incendieze o sinagogă din Franța, ucis de poliţie
  • Comunicat de presă COLEGIUL ECONOMIC ”VIILOR”
  • Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea în prima parte a lunii iunie
  • Terifiant! Director de închisoare, asasinat. Primise ameninţări cu moartea de la deţinuţi
  • Planuri de călătorie date peste cap. Zeci de oameni au ratat zborul Cluj Napoca-Paris. Ce s-a întâmplat la aeroport
  • Exit mobile version