Cauta

Zona euro scartaie rau

In vreme ce dinspre orientul Mijlociu vin tot mai des vesti privind izbucnirea unui razboi, zona euro da tot mai multe semne de slabiciune. State precum Portugalia, Grecia si Spania se confrunta cu grave probleme economice, iar Franta a fost retrogradata, pe rand, de mai toate agentiile de rating.

In vreme ce Germania se chinuie, de doua trimestre, sa raporteze macar o crestere economica de 0,1%, recesiunea face ravagii in restul statelor zonei euro.

Presedintii Anibal Cavaco Silva (foto) si Francois Hollande, dar si premierii Mariano Rajoy si Antinis Samaras sunt raspunzatori pentru problemele din tarile lor

Portugalia, aproape de faliment

Dupa ce, in mai, Portugalia reusise sa se imprumute cu costuri relativ mici, vanzand titluri de stat, cu 5,2%/an, autoritatile de la Lisabona au lansat, ieri,  bonduride stat cu dobanda de 7,51%/an. Spre comparatie, Grecia, de exemplu, era practic in faliment, cand a scos pe piata titluri de stat cu dobanda de peste 7%/an. Presedintele portughez  Anibal Cavaco Silva a cerut politicienilor sa adopte un plan de salvare nationala, intrucat tara are nevoie de un imprumut de minimum 78 de miliarde de euro, petru a supravietui crizei pana in 2014.

Mariano Rajoy

Guvernul se clatina in Spania

Guvernul spaniol este la un pas de cadere, dupa ce premierul Mariano Rajoy a fost acuzat ca ar fi primit plati ilegale. Conform unor informatii aparute in presa, Rajoy ar fi obtinut bani in mod ilicit in perioada 1997-1999, cand era ministru al Educatiei si Culturii.

Francois Hollande

Franta, retrogradata pe banda rulanta

Agentia de rating Fitch a retrogradat calificativul Frantei, de la „AAA” la „AA+”, din cauza situatiei economice dificile si cresterii datoriei de stat. Retrogadarea survine dupa ce, anul trecut, Standard & Poor’s a coborat ratingul Frantei de la „AAA” la „AA+”, Moody’s operand, de asemenea, asupra Hexagonului o retrogradare de la „Aaa” la „Aa1”, din cauza problemelor economiei franceze.

Antinis Samaras

Grecia, la un pas de anarhie

Grecia ar trebui sa primeasca in acest an peste opt miliarde de euro, ca sprijin financiar din partea UE, insa guvernul de la Atena trebuie sa ia masuri drastice. Peste 15.000 de functionari trebuie concediati rapid, alti 25.000 urmand sa fie platiti cu jumatate de salariu, pana cand vor pleca singuri din sistem sau vor fi dati afara. Aceste masuri vor duce, cu siguranta la noi violente si haos pe strazile oraselor grecesti.

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version