Cauta

Tratamentul dezlipirii de retina

Dezlipirea de retina este o afectiune grava, care duce la pierderea vederii daca NU este tratata cat mai repede.

Daca aveti simptome care pot prevesti dezlipirea de retina, trebuie sa consultati imediat un medic

Tehnici avansate permit rezolvarea majoritatii cazurilor, cu una sau mai multe operatii. Odata pus diagnosticul, pacientul trebuie sa se prezinte cat  mai repede la medicul specialist oftalmolog care poate rezolva problema. Destul de frecvent, cu zile sau saptamani inainte de aparitia dezlipirii de retina, apar simptome care pot prevesti aceasta boala: scantei sau fulgere la nivelul ochiului, o multitudine de puncte negre in campul vizual, iar uneori, „mustele zburatoare” in campul vizual pot de asemenea anunta dezlipirea retinei.

In ultimii ani, s-au facut progrese importante in tratamentul chirurgical si medicamentos al afectiunilor polului posterior al globului ocular.

– Vitrectomia este o operatie complexa. Clasic, operatia se efectuaza prin trei incizii, la nivelul ochiului, de cate 1 milimetru lungime: una pentru introducerea de ser in ochi, pentru a inlocui vitrosul excizat si a mentine tonusul ochiului in timpul operatiei, iar celelalte 2 pentru instrumentele intraoculare, dintre care una este o fibra optica pentru lumina. Operatia se practica sub microscop, pacientul fiind de obicei in anestezie locala.

– O parte din dezlipirile de retina la care rezultatele functionale sunt foarte slabe, sunt dezlipirile de retina tractionale ce apar ca urmare a retinopatiei prematuritatii, o boala care poate apare la copii nou-nascuti prematur, cu greutate mica la nastere. De aceea, profilaxia in aceste cazuri este foarte importanta. Acesta consta in examinarea oftalmologica a nou-nascutilor cu greutate la nastere sub 1500 de grame. Depistata in faze incipiente si tratata corect (mai ales prin fotocoagulare laser) se poate preveni, in majoritatea cazurilor, evolutia catre dezlipirea de retina.

– Si tratamente medicamentoase aparute in ultimii ani, in oftalmologie, au inceput sa dea sperante pacientilor cu degenerescenta maculara legata de varsta. Exista doua categorii mari de degenerescenta maculara legata de varsta: o forma „uscata” si o forma „umeda”. In aceasta boala apar modificari in centrul retinei (macula), in zona resposabila de vederea clara, cea care permite cititul si sesizarea detaliilor. Afectarea acestei zone duce la imposibilitatea de a mai putea citi, si uneori, de a mai putea recunoaste figurile altor persoane,  dar in marea majoritate a cazurilor NU duce la pierderea vederii, pacientii putandu-se orienta singuri pentru celelalte activitati zilnice.

In degenerescenta maculara legata de varsta, forma „umeda”, se pot practica injectii intraoculare cu substante care impiedica dezvoltarea membranelor neovasculare subretiniene, si deci evolutia bolii.

Dr. Balta Florian

Medic primar oftalmolog

Doctor in stiinte medicale

 

 

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version