Cauta

Stapanii eolienelor fluiera a paguba

Companiile care investeau – pe banii fiecarui consumator de curent electric – in energia verde incep sa fluiere a paguba. O recenta ordonanta de urgenta le va reduce profiturile cel putin la jumatate.

Proprietarii eolienelor vor primi doar cate un certificat verde pentru fiecare megawat ora produs

Schema de sprijin pentru investitorii in energia regenerabila prevedea, conform legislatiei in vigoare:

– trei certificate pentru fiecare MWh produs si livrat de microhidrocentrale de cel mult 10 MW, daca acestea sunt noi si doua certificate pentru fiecare MWh, daca centralele sunt retehnologizate;

– doua certificate pentru fiecare MWh produs si livrat de producatorii de energie eoliana;

– trei certificate pentru fiecare MWh produs si livrat din energie provenita din biomasa, biogaz si sursa geotermala;

– sase certificate pentru fiecare MWh produs si livrat din energie solara.

Aceasta situatie se va schimba radical, intrucat o ordonanta de urgenta prevede taierea la jumatatea a numarului de certificate verzi acordate investitorilor din domeniu.

Restrictii si reduceri

Conform actului nomrativ, nu se vor mai aloca certificate verzi pentru energia  produsa in centrale fotovoltaice situate pe terenuri care, la data intrarii in vigoare a documentului, erau in circuitul agricol. Concomitent, nu se mai aloca certificate verzi nici pentru energia livrata suplimentar peste cantitatile notificate catre Transelectrica. Totodata, de la 1 iulie 2013, se va injumatati numarul de certificate acordate in prezent investitorilor din domeniu, astfel ca pentru fiecare MWh produs de eoliene si de microhidrocentrale se va aloca un certificat, pentru energia produsa de panouri fotovoltaice  – trei certificate, iar pentru energia din bomasa, biogaz si surse geotermale – echivalentul a 1,5 certificate verzi. Recuperarea restului de certificate cuvenite se va putea face din 2017, iar investitorii au dreptul sa dezvolte alte surse de energie verde doar cu aprobarea autoritatilor statului.

Ultimele stiri

  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Exit mobile version