Cauta

Privatizarea CFR Marfa, la un pas de esec

Finalizarea privatizarii CFR Marfa poate intra in impas oricand, iar Consiliul Concurentei poate bloca acest proces. Chiar si presedintele Traian Basescu se indoieste ca investitorul care a castigat licitatia va aduna la timp banii pentru cumpararea companiei feroviare de stat.

Bogdan Chiritoiu a avertizat ca privatizarea poate fi blocata chiar daca Gruia Stoica (foto jos) achita suma adjudecata pentru CFR Marfa
Gruia Stoica

Grup Feroviar Roman (GFR) a depus recent la Consiliul Concurentei (CC) documentatia pentru aprobarea preluarii CFR Marfa insa, potrivit sefului institutiei, Bogdan Chiritoiu, dosarul este incomplet. Practic, CC verifica daca prin preluarea companiei feroviare de stat se realizeaza cumva o concentrare economica. In acest caz, finalizarea privatizarii poate fi pusa sub semnul indoielii, chiar daca, intre timp, GFR achita suma de 202 milioane de euro prevazuta in contractul de preluare a CFR Marfa.

„Nu” sau „Da, dar cu conditii”

Bogdan Chiritoiu a precizat ca documentatia depusa de GFR marfa este incompleta si doar dupa reglementarea acestei sitatii se poate vorbi de un aviz, oricare ar fi acela. „Noi vom da un raspuns cat mai curand posibil. Termenul in care trebuie sa dam un raspuns este de cinci luni de la primirea documentatiei complete”, a spus Chiritoiu. El a avertizat ca institutia are in vedere orice varianta de raspuns fata de solicitarea GFR. „Cotele de piata sunt mari si ne uitam la asta. Putem spune «da», «nu» sau «da, conditionat». Conditiile pot fi de ordin structural, cum ar fi renuntarea la anumite parti din aceste companii (parti ale CFR Marfa, care ar putea crea  monopol pe piata, dupa preluarea companiei feroviare de stat – n.r.)”, a spus Chiritoiu.

Indoieli privind solvabilitatea

Licitatia privind preluarea CFR Marfa a fost adjudecata de GFR cu suma de 202 milioane de euro. Presedintele Traian Basescu a mentionat ieri ca, in 4 octombrie 2013, GFR trebuie sa aiba un depozit de 20,2 milioane euro ca garantie, iar  in 30 de zile trebuie sa vina cu diferenta de 180 milioane. „Nu vreau sa descurajez investitorul, dar din cate stiu nu-i va avea (banii necesari – n.r.) si atunci se cauta tot soiul de tertipuri, cum a fost si acela cu intarzierea semnarii contractului, ca s-a plimbat hotararea de guvern”, a spus Basescu.

Ultimele stiri

  • Criza forţei de muncă în România, rezolvată cu lucrătorii asiatici. Cine sunt oamenii care trăiesc în cartierul Komitat București Sud
  • Unde este Poiana Narciselor, peisajul de vis pe care românii îl caută pentru o vacanţă ca de neuitat
  • Imagini apocaliptice, cu sute de mii de pești morți, pe o suprafață de sute de hectare. Căldura, ucigaşul silenţios (VIDEO)
  • Florin Călinescu, atac dur la Klaus Iohannis: „Să ții un post blocat 27 de ani, asta este o mizerie…”
  • Românii care se aleg cu pensii mai mari cu 1.500 lei, după recalcularea de la 1 septembrie 2024
  • Meteorologii ANM anunţă, după ploi şi vijelii, canicula în mijlocul lunii mai. Zonele afectate
  • Cutremur în România, marți dimineață/Ce magnitudine a avut seismul din 7 mai
  • Motivul pentru care Guvernul e la un pas să „îngheţe” salariile şi pensiile. Anul electoral îi încurcă mult
  • Cinci muncitori au murit în Sicilia, într-o stație de epurare – VIDEO
  • Israelul bombardează intens oraşul Rafah, din Fâşia Gaza, deşi Hamas a acceptat o propunere pentru un armistiţiu. Cel puţin 12 morţi (VIDEO)
  • Exit mobile version