Cauta

Legislatia muncii blocheaza investitiile si afacerile

Patronatele, oamenii de afaceri si investitorii autohtoni si straini, reuniti in  Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR), atrag atentia ca recenta adoptare tacita de catre Senat a unor importante modificari ale legislatiei muncii denota lipsa de responsabilitate din partea parlamentarilor.

Blocul National Sindical a promovat, prin initiativa cetateneasca, modificari ale legislatiei muncii neagreate de angajatori

Membrii CDR au luat act cu ingrijorare fata de recentele propuneri de modificare a legislatiei muncii. Este vorba, in special, de proiectul de modificare a Codului Muncii, al Blocului National Sindical, promovat prin initiativa cetateneasca.

Modificari ale Codului Muncii

Iata cateva dintre modificarile legislatiei muncii adoptate tacit de Senat:

–         Clauza de concurenta si cea de confidentialitate sa produca efecte doar pe durata contractului individual de munca (CIM), nu si dupa incetarea acestuia;

–         Angajatorul care face concedieri colective sa nu poata, timp de noua luni, sa incadreze salariati noi pe locurile respective;

–         Cuantumul net al salariului de baza minim sa nu fie mai mic de 50% din salariul de baza mediu net la nivel national, comunicat de Institutul National de Statistica.

–         Propunerile de modificare a CIM vor fi comunicate in scris salariatului. Daca acesta nu va fi de acord cu propunerea angajatorului sau daca nu va oferi un raspuns in termenul de zece zile, contractul nu va putea fi modificat.

Concedieri in lant, business-uri abandonate

Conform CDR, amendamentele propuse de Blocul National Sindical conduc la rigidizarea pietei muncii si intorc in timp relatia angajat-angajator la standardele din perioada anilor ’90. Oamenii de afaceri sustin ca noile reglementari vor aduce un grav deserviciu Romaniei si vor contribui la accentuarea problemelor intampinate de angajatori. Conform CDR, patronii vor fi obligati sa-si restructureze afacerile si sa concedieze numerosi angajati.  Patronatele avertizeaza  ca o modificarea Codului Muncii va transmite un semnal negativ investitorilor romani si straini si ar putea duce la descurajarea intentiei de a dezvolta afaceri in Romania sau chiar la luarea in calcul a renuntarii la afacerile pe care le au in Romania. „Adoptarea tacita de catre Senatul Romaniei a proiectului de modificare a Codului Muncii reprezinta lipsa de responsabilitate a legiuitorilor fata de un subiect cu implicatii vaste asupra intregului mediu economic”, arata reprezentantii CDR, cerand ca autoritatile sa se consulte obligatoriu si cu mediul de afaceri, nu doar cu sindicatele, atunci cand au in vedere modificarea Codului Muncii.

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version