Cauta

Isarescu: „Sa nu vina banii peste noi!”

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a anuntat, ieri ca, in perioada urmatoare, institutia pe care o conduce nu va mai reduce dobanda-cheie, chiar daca inflatia va mai scadea. Seful BNR sustine ca ne putem astepta la o crestere economica de aproximativ 4%, ceea ce ar putea insa duce la o infuzie masiva de capital speculativ din strainatate, cu efecte negative asupra leului.

Mugur Isarescu avertizeaza asupra intrarii capitalurilor speculative in Romania

Numerosi analisti s-au aratat preocupati de faptul ca, urmare a reducerii TVA la alimente, in Romania s-ar putea inregistra deflatie si chiar inflatie negativa. In state dezvoltate, ca Japonia sau Germania, de exemplu, deflatia a indus stagnare si chiar scadere economica, astfel ca preocuparea analistilor romani nu este pur teoretica. In pofida acestor temeri, Mugur Isarescu este linistit, cel putin in privinta deflatiei. El sustine ca scaderea preturilor nu constituie un motiv de ingrijorare pentru BNR, precizand ca institutia nu va mai interveni cu masuri de stimulare prin politica monetara (cu alte cuvinte, in perioada urmatoare nu ne mai putem astepta la scaderi ale dobanzii cheie). „Noi nu avem pericol de inflatie”, a spus Isarescu, mentionand ca, avand in vedere avansul economic din prima parte a acestui an, Produsul Intern Brut ar putea creste cu aproximativ 4%, ceea ce nu mai justifica stimularea economiei prin scaderi de dobanzi. „Avem crestere economica. Ce sa mai stimulam?”, s-a intrebat, retoric, seful BNR. El are, totusi, un motiv de ingrijorare.

Presiune pe leu

Isarescu a avertrizat ca, in cazul in care se va confirma cresterea economica de 4%, in Romania vor aparea si capitalurile speculative. „Problema e sa nu vina banii peste noi”, a spus seful BNR. Institutia s-a mai confruntat cu aceasta situatie, inainte, dar mai ales dupa debutul crizei economice, cand capitalurile speculative care intrasera in Romania au fost scoase destul de rapid din tara. Acest lucru a pus presiune pe leu, si doar rezerva valutara de la BNR (care a vandut masiv valuta pe piata interbancara) a protejat moneda nationala de o depreciere abrupta.

 

Ultimele stiri

  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Incendiu puternic lângă București. Pompierii au intervenit de urgență în Mogoșoaia
  • Țările UE „Big Bang” riscă să-și piardă avantajul competitiv
  • Cap compas Riad. Petrobogăția atrage giganții bancari
  • Vehiculele Green Deal nu sunt pentru muritorii de rând. Prețurile cresc, în loc să scadă
  • Accident rutier cumplit, în Joia Mare. Doi oameni au murit, în Argeș
  • Elefantul lui Buddha ar putea strivi în curând Dragonul lui Confucius
  • Exit mobile version