Cauta

Guvernanti, nu mai inventati taxe, reduceti macar 5% din evaziune!

Ministrul Economiei, Constantin Nita, sustine ca, daca statul ar reusi sa colecteze 37-39% venituri din PIB, probabil nu va mai fi nevoie de alte taxe si impozite, precum taxa pe stalp. Colectarea actuala este de 32% din PIB, iar evaziunea se ridica la 16-20% din PIB.

Constantin Nita asteapta cresterea colectarii taxelor la buget, dar evaziunea este de 20% din PIB

Analistii sustin ca reducerea la jumatate a evaziunii ar permite Romaniei sa devina mai competitiva din punct de vedere fiscal si nu ar mai fi necesara cresterea de taxe. „Daca noi (Romania – n.r.) colectam 32-33% taxe ca nivel din PIB, un raport recent al Consiliului Fiscal arata ca evaziunea fiscala este la circa 16% din PIB. Daca numai jumatate din evaziunea fiscala ar fi oprita, daca s-ar colecta banii la stat, am ajunge fara probleme la nivelul de 37%-38% taxe in PIB (nivel indicat de ministrul Constantin Nita ca optim pentru anularea taxei pe stalp – n.r.)”, sustine reprezentantul companiei Deloitte, Dan Badin. Nivelul evaziunii este insa diferit, in functie de cine calculeaza.

Fraude de 30 de miliarde de euro

Directorul SRI, George Maior, sustine ca, potrivit estimarilor institutiei, evaziunea fiscala s-a diminuat, in ultimii doi-trei ani in Romania, de la 22-27% din PIB la 18-20% din PIB. Maior a mentionat ca evaziunea cu returnarea frauduloasa ori neplata TVA este de 12% din PIB, urmata de neachitarea la buget a contributiilor de asigurari sociale (CAS), de 2,4% din PIB. „Cel putin din analiza noastra, evaziunea fiscala s-a diminuat, in ultimii doi-trei ani, de la un nivel situat intre 22-27% din PIB, la 18-20% din PIB”, a spus Maior. Pentru acest an, PIB este estimat la aproximativ 660 de miliarde de lei, adica aproape 150 de miliarde de euro, deci evaziunea se ridica la 30 de miliarde de euro. Reducerea sumei la jumatate ar putea duce la desfiintarea taxei pe stalp, dar nu si la taierea poftei de noi taxe pentru guvernanti.

 

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version