Cauta

Evaziune de „numai” 40% pe piata carnii

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, pare sa fie multumit de faptul ca evaziunea de pe piata carnii a scazut de la 50% in 2012  la „doar ” 30-40% in prezent. Carnea respectiva provine in special din importuri nedeclarate, iar ce nu se vindea in carcasa si era pe punctul de a se strica lua drumul fabricilor de mezeluri „traditionale”.

Evazionistii au introdus in magazinele din Bucuresti tone de carne alterata, adusa pe sest din import

Statistica ministrului Daniel Constantin arata ca evaziunea fiscala de pe piata carnii, in special cea de import, s-a redus in ultimul timp. „Aveam un procent de peste 50% in anul 2012, iar acum este de 30-40%. Este un semn ca institutiile care se ocupa isi fac datoria”, a afirmat el. Intr-adevar, domnule ministru, „institutiile care se ocupa” de ceea ce sunt obligate prin lege mai gasesc cate un evazionist (din trei-patru), dar celelalte autoritati, la fel de obligate „sa se ocupe”, ce fac? Nu de alta, dar evaziunea de 30-40-50%  (sau cat o fi in realitate) nu poate avea loc fara nepasarea, complicitatea sau – de-a dreptul – implicarea unor slujbasi ai statului.

Angajatii statului, implicati in fraude

Procurorii DIICOT au dispus, ieri,  perchezitii la peste 100 de adrese de firme si de persoane fizice din Bucuresti si din mai multe judete, dupa ce au descoperit o retea de evaziune fiscala si de spalare de bani. Anchetatorii suspecteaza ca membrii retelei se ocupau de livrarea de carne alterata in mai multe magazine din Capitala. Din primele cercetari rezulta ca evazionistii ar fi prejudiciat statul cu peste 15 milioane de euro. Potrivit unor surse apropiate anchetei, gruparea infractionala nu ar fi reusit sa introduca (pe sest) pe piata tone de carne din import  fara ajutorul dat de unii dintre angajatii de la Directia Vamilor si de la Protectia Consumatorilor. Persoanele implicate au fost duse la DIICOT pentru declaratii.

Tepe de la producatorii „traditionali”

Nu-i de ajuns ca romanii cumpara carne alterata de la evazionisti, dar mai sunt si fentati de producatori cu preparate „traditionale”. Pe piata exista peste 4.400 de astfel de produse, insa multe sunt fabricate industrial, nu traditional. Daniel Constantin a anuntat ca, printr-o lege intrata recent in vigoare, cantitatea produsa zilnic va fi limitata, la un aliment traditional, la 400 de kilograme sau litri pe zi, cu exceptia produselor de panificatie, unde cantitatea va fi de maximum 800 de kilograme pe zi.

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version