Cauta

Economia Romaniei, amenintata de Grecia si zona euro

Economia romaneasca a crescut de la inceputul anului datorita majorarii consumului. Tara noastra ramane, insa, vulnerabila, din cauza problemelor din zona euro, generate de somajul masiv in randul tinerilor, precum si din cauza falimentului iminent al Greciei.

Seful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker (stanga), incearca sa-l tina, fizic, pe premierul grec Alexis Tsipras in zona euro

Editia din aceasta luna a barometrului Ernst & Young, Eurozone Forecast (EEF) indica aspecte relativ pozitive, dar si potential negativ in cea ce priveste viitorul economic al zonei euro si al statelor membre UE. Documentul arata ca, in acest an, cheltuielile de consum si exporturile vor sustine cresterea zonei euro la 1,6%, respectiv  1,9% in 2016. Cu toate acestea, posibila iesire a Greciei din zona euro reprezinta o amenintare pentru pietele financiare.

Legati de zona euro

Potrivit barometrului EEF, consumul este in acest moment principalul vector de crestere in Romania, dupa o lunga perioada de stagnare ce a urmat crizei globale – perioada in care consumul domestic a scazut cu aproximativ 10%. Tendinta clar ascendenta ilustreaza increderea mai mare a populatiei in economie si cresterea nivelurilor reale ale salariilor. Este de asteptat ca investitiile sa creasca la randul lor, desi dimensiunea evolutiei pozitive va depinde puternic de perspectiva zonei euro. Performanta economica a Romaniei in primul trimestru al acestui an a fost peste asteptari, marcand o crestere economica de 4,2%, dar analisti EY sunt de parere ca este putin probabil ca acest ritm sa fie sustinut pe parcursul intregului an.

Somaj masiv in randul tinerilor

O crestere economica a fost consemnata si in zona euro, un prim indicator fiind majorarea cheltuielilor de consum din zona cheltuielilor de consum. Cu toate acestea, somajul se mentine la cote ridicate in mai toate statele care utilizeaza moneda unica. Potrivit analistilor EY, comunitatea de afaceri si cea politica din zona euro trebuie sa coopereze pentru a adresa aceasta provocare majora, prioritatea de top fiind aceea a generarii unui mediu de viata mai bun pentru tineri. In principal , este vorba de crearea de noi locuri de munca, problema nerezolvata nici in Romania.

 

Ultimele stiri

  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Exit mobile version