Cauta

Coruptia, o solutie pentru dezvoltarea afacerilor

Fenomenul de dare si luare de mita sunt practici extinse la nivel local, numerosi intreprinzatori fiind, practic, obligati sa faca plati informale, daca vor sa porneasca ori sa dezvolte o afacere.

Darea de mita este uzuala in 40% dintre firmele care vor sa se dezvolte

Desi perceptia privind coruptia generalizata s-a imbunatatit in Romania in ultimii doi ani, 39% dintre participantii la un sondaj pe aceasta tema considera coruptia un fenomen generalizat, fata de 63% in Europa de Est. Aceasta este una dintre concluziile studiului realizat de Ernst & Young, „Fraud and corruption – the easy option for growth? (Frauda si coruptie – optiunea facila pentru dezvoltare?)”, la care au participat 3.800 de angajati din companii de mari dimensiuni, inclusiv din Romania.

Estul Europei, covarsit de fraude

O alta concluzie a studiului arata ca 20% dintre companii considera ca politicile anticoruptie pe care le aplica le fac mai putin competitive, cu alte cuvinte, afaceristul care nu da spaga nu-si poate dezvolta concurential afacerile.  Laura Lica-Banu, Senior Manager in cadrul EY Romania a subliniat ca 39% din respondentii din Romania considera ca practicile de dare si luare de mita sunt extinse in mediul de afaceri local. „Cu toate ca acest fapt este ingrijorator, daca privim cu atentie, realizam ca in estul Europei, perceptia generala privind coruptia este mai mare (63%), iar in tarile cu o dezvoltare-rapida aceasta atinge 61%”, a precizat oficialul EY Romania.

Jumatati de masura

Datele arata ca in Romania companiile au inceput sa lucreze la adoptarea unor programe de conformitate eficiente. Astfel:

– 58% dintre participantii la studiu au mentionat ca au fost adoptate politici anticoruptie de catre companii sau ca sunt constienti de existenta acestora;

– 50% dintre participanti considera utile sesiunile de instruire anti-coruptie;

– 52% spun ca raportul transmis pe canalul de avertizare al companiilor este urmat de o actiune a managementului fata de cel care a incalcat regulile anticoruptie.

Suna foarte frumos, insa trebuie remarcat ca aproape jumatate dintre respondenti au recunoscut faptul ca in firmele lor nu au fost adoptate politici anticoruptie, iar managementul a aproape 50% dintre companii nu a luat nicio masura fata de practicile de luare si dare de mita.

 

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version