Cauta

BNR a facut profit de 131%, bancile au pierdut miliarde

Pentru al saselea an consecutiv, Banca Nationala a Romaniei (BNR) face profit, iar pe 2012 a obtinut cu 131% in plus fata de 2011.  Bancile comeciale au raportat pierderi de peste doua miliarde de lei, iar rata credilor neperformante se apropie de 20%.

Mugur Isarescu a precizat ca BNR a salvat de mai multe ori leul de atacurile speculative

BNR a inregistrat un rezultat financiar pozitiv, constand intr-un profit de 696,1 milioane de lei (cu 131% mai mare decat in anul precedent). Cresterea s-a datorat, in principal, unui management performant al operatiunilor de administrare a activelor si pasivelor in valuta, dar si operatiunilor de politica monetara. Potrivit legii, o cota de 80 % din veniturile nete ale BNR (556,9 milioane de lei) a fost virata la bugetul de stat. Ca BNR are management performant, e clar pentru toata lumea, iar prin masurile luate, staff-ul bancii centrale a evitat deseori efectele negative ce puteau aparea din cauza atacurilor speculative asupra leului, fapt mentionat, de altfel, si de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. In contrast, bancile comerciale se pot „lauda” numai cu pierderi, desi legislatia este de partea lor.

Clauze abuzive, mentinute

Posibilitatea denuntarii clauzelor abuzive din contractele de prestari servicii, inclusiv credite bancare, care trebuia aplicata din aceasta luna, a fost din nou amanata de catre autoritati, pana in octombrie. Motivul? Bancile ar putea pierde un miliard  de euro (iar managementul de top si-ar vedea amenintate primele de sute de mii de euro, programate pentru acest an). Cat priveste rezultatele de anul trecut, acestea sunt – potrivit bancherilor – proaste. Cele 40 de banci de pe piata romaneasca au incheiat anul 2012 cu pierderi cumulate de 2,3 miliarde lei, de trei ori mai mari ca in 2011.

Creditele neperformante, in crestere

Potrivit unui raport al BNR, rata creditelor neperformante a crescut in aprilie la 19,46%, cu 0,38 puncte procentuale in plus fata de nivelul din martie. Spre comparatie, la inceputul anului 2012, rata creditelor neperformante se ridica la 16,28%, iar in decembrie, la 18,24%. Sigur, vorbim de o medie, deoarece la BCR, de exemplu, nivelul acestora a depasit 28%, iar la BRD a urcat peste 22%.

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version