Cauta

ANAF, militia fiscala care incalca drepturile contribuabililor

Expertii si juristii din domeniul financiar-contabil atrag atentia ca prevederile din noul Cod de procedura fiscala incalca grosolan drepturile elementare ale contribuabililor si transforma ANAF intr-un soi de militie economica nationala ce vrea sa controleze la nivel national miscarile oricaror fonduri.

Bancherii, avocatii si notarii vor fi obligati sa-si toarne clientii la Fisc

Prin noul proiect al Codului de procedura fiscala nu s-a urmarit o reasezare a raporturilor dintre fisc si contribuabil pe baze noi, moderne si care sa creeze un echilibru intre participantii la procedura fiscala. Aceasta este prima concluzie a unei analize realizate de avocatul Lucian Tanase, de la casa de avocatura Radu si Asociatii SPRL, afiliata EY Romania. Tanase atrage atentia ca, in privinta Codului de procedura fiscala, ceea ce surprinde la acest proiect este amploarea modificarilor introduse in defavoarea contribuabilului.

Excese de „gardieni” fiscali

Aceste schimbari afecteaza in mod substantial drepturile contribuabilului in cadrul procedurii fiscale. In plus, avocatul remarca si incercarea autoritatii fiscale de a deveni o autoritate nationala de control a tuturor miscarilor de fonduri intre contribuabili. Tanase face referire la ceea ce cotidianul NATIONAL a avertizat in repetate randuri, respectiv noile obligatii de raportare mentionate la art. 61 si 62 din proiectul Codului de procedura fiscala, excesive si fara legatura cu scopul autoritatii fiscale. Reamintim ca, in forma actuala, actul normativ prevede transformarea in delatori a bancherilor, avocatilor, notarilor, agentilor imobiliari, care vor avea obligatia de a raporta, zilnic, direct la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), numele persoanelor fizice si ale firmelor care fac operatiuni in lei sau valuta de peste 5.000 de euro in echivalent. Bancherii, notarii, avocatii etc. trebuie sa raporteze inclusiv plati fragmentate de peste 5.000 de euro, adica plati aferente unui singur contract, achitate in transe pe durata unei singure zile bancare.

Firmele, fiscalizate excesiv

Avocatului Lucian Tanase sustine ca proiectul de act normativ este un regres evident fata de actualul Cod de procedura fiscala, iar activitatea firmelor va fi suprataxata si mult ingreunata de o serie de noi prevederi, printre care:

– penalitatea de nedeclarare;

– extinderea termenului de solutionare a cererilor contribuabilului;

– imposibilitatea de recuperare a creantelor platite in plus (pentru cele cu retinere la sursa) daca platitorul a intrat in insolventa.

Ultimele stiri

  • VIDEO. A sunat la numărul unic de urgență, pentru a-i spune cineva „La multi ani”!/Ce a urmat e cu totul emoționant
  • Acţiunea prin care armata israeliană anunţă, practic, asaltul asupra zonei Rafa. 1,5 milioane de palestinieni trăiesc acolo!
  • Piedone, atac la Nicușor Dan: „Ți-ai permis să jignești românii creștini ortodocși care nu sunt ca tine”
  • Modificarea pe care o vor găsi călătorii ce tranzitează Gara de Nord
  • Panică într-un bloc dintr-o localitate din Iași. Explozie urmată de incendiu/Mai mulți oameni, evacuați – VIDEO
  • Cine sunt pensionarii care se vor alege cu o „leafă” de 6.800 lei după recalcularea de la 1 septembrie 2024
  • Cel mai „de lux” turist al ţării, într-o nouă călătorie scumpă. Klaus Iohannis a plecat într-o vizită în SUA
  • Ce a văzut un român pe bonul fiscal de la restaurant: „Sunt eu bătut în cap și nu mai înțeleg cum funcționează?”
  • Mii de oameni rămaşi, de Paşte, fără apă. Ce s-ar fi întâmplat de s-a ajuns în această situație
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru a doua zi de Paşte. Ce trebuie să faci pentru noroc şi prosperitate
  • Exit mobile version