Cauta

5 diete care te scapa de boli

De regula, dietele sunt tinute cu scopul de a determina o scadere in greutate, insa, dincolo de cele drastice, care fac rau organismului, exista diete care aduc si beneficii starii generale de sanatate.

Iata cinci diete care te ajuta sa fii mai sanatos:

1. Dieta indicelui glicemic scazut
Aceasta se bazeaza pe ideea ca acei carbohidrati care duc la o crestere rapida a glicemiei ar trebui evitati (e vorba de cei rafinati). Printre alimentele permise se numara: cereale integrale (spre exemplu produse din secara si ovaz), fasole, mazare, linte, nuci, multe legume si fructe (dar putini cartofi).

2. Dieta vegetariana
Vegetarienii par a avea un risc mai mic de obezitate, boli coronariene, hipertensiune si diabet. In general, dieta vegetariana (dar unde ouale si lactatele sunt permise) ofera adesea mai putine grasimi saturate si colesterol organismului si mai multi carbohidrati complecsi, fibre, magneziu, acid folic, vitamina C si E si carotenoide, decât alimentatia cu carne. In cazul vegetarienilor insa exista riscul ca acestia sa consume prea putine proteine.

3. Dieta DASH
Principalul rol al acesteia este de a reduce tensiunea arteriala. Ea presupune in principal o alimentatie echilibrata, bogata in fructe, legume, lactate fara grasime sau cu un continut scazut de grasime, cereale integrale, peste, carne de pasare, fasole, seminte si nuci, iar aportul zilnic de calorii si numarul de portii sunt stabilite in functie de vârsta si gradul de activitate al fiecaruia.
Scaderea tensiunii arteriale poate sa apara rapid, chiar si dupa doua saptamâni de dieta. In combinatie cu exercitii fizice, dieta DASH poate reduce tensiunea sistolica cu 16 puncte, iar pe cea diastolica cu 10 puncte.

4. Dieta fara gluten
Glutenul este o proteina ce se gaseste in cereale ca grâu, orz, secara, iar dieta care limiteaza sau elimina glutenul este prescrisa pacientilor care au boala celiaca.
In cazul acestei afectiuni, sistemul imunitar raspunde la gluten prin iritarea si vatamarea intestinului subtire, iar acest lucru impiedica corpul sa absoarba nutrienti importanti, cum ar fi vitamine, calciu, proteine, carbohidrati si grasimi.

5. Dieta ketogenica
Aceasta este doar pentru persoanele care au epilepsie (in special copii) si care nu raspund la medicamente, presupunând respectarea anumitor cantitati de grasimi, carbohidrati si proteine: cam 80% grasimi, 15% proteine si 5% carbohidrati. Dieta este insa destul de greu de suportat, având in vedere ca este una neconventionala si are si efecte adverse, cum ar fi constipatie, deshidratare, lipsa de energie si foame, asta desi este eficienta in controlarea epilepsiei.

Ultimele stiri

  • Eșec de proporții: consolidarea clădirilor, pusă pe pauză de Nicușor Dan
  • Doi angajaţi ai unei bănci din România, acuzaţi că i-au sustras unui client de 64 ani suma de 140.000 de euro. Cum au acţionat
  • Ce amendă rişti să încasezi dacă faci grătar pe balcon, de 1 Mai. Autorităţile au tras un semnal de alarmă
  • Anunţ despre pensiile românilor, înainte de Paştele 2024. Răsturnare de situaţie. Când vin banii. Ce a transmis Poşta Română
  • Marcel Ciolacu a răspuns printr-un atac la Mircea Geoană când a fost întrebat dacă va candida la alegerile prezidenţiale 2024
  • Pelerinaj de Florii 2024 la București. Care va traseul procesiunii. Trafic restricţionat în Capitală
  • O stradă din Cluj-Napoca a dispărut peste noapte! Trafic restricţionat din cauza unei alunecări de teren (FOTO)
  • Pericol cu peştele din magazine, înainte de Florii 2024! Ce au descoperit inspectorii sanitari
  • Tragedie pe şoselele din România. Doi tineri au murit la faţa locului!
  • Horoscop – sâmbătă, 27 aprilie 2024. Chiar şi în weekend, mai mulţi naitivi îşi doresc să se dezvolte pe plan profesional
  • Exit mobile version