Cauta

Curtea Constitutionala da câstig de cauza Puterii

Legea salarizarii profesorilor si Codul Dialogului Social sunt constitutionale. Asa au decis ieri, in unanimitate, judecatorii CCR.

Asumate de Guvern, cele doua legi au stârnit protestele sindicatelor si au fost imediat contestate la Curte de Opozitie. Care a reclamat atât procedura de adoptare (din “exceptie”, asumarea raspunderii s-a transformat intr-o “regula” pentru actualul Guvern), cât si incalcarea mai multor drepturi consfintite de Constitutie. Respectiv dreptul la asociere, la negociere colectiva si la greva in cazul Codului de Dialog Social si a dreptului la negociere si a celui de proprietate in cazul legii care plafoneaza salariile dascalilor. Spre deosebire de opiniile celor 110 deputati PSD si PNL care au semnat contestatiile, judecatorii Curtii Constitutionale considera ca legea fundamentala nu este cu nimic incalcata de cele doua legi. Ca urmare, ele pot (si vor fi) acum promulgate.

*Ponta acuza „politizarea“ CCR*

Oferirea certificatului de constitutionalitate nu a convins Opozitia. “Curtea Constitutionala actioneaza eminamente politic si creeaza niste precedente extrem de periculoase pentru viitor”, a ripostat liderul PSD Victor Ponta la auzul deciziei CCR. Solutia data de judecatorii constitutionali a fost prost primita si de sindicalisti. Liderul confederatiei Cartel Alfa, Bogdan Hossu, considera “bine fundamentata si argumentata” sesizarea Opozitiei care, in opinia lui, “arata contradictiile existente intre Constitutie si textul legii si demonstreaza lipsa de claritate a textului, scotând in evidenta discriminarea relatiei angajator – angajat”. De aceea, Hossu afirma ca verdictul dat ieri de CCR nu face altceva decât sa demonstreze ca Justitia este “din ce in ce mai putin credibila”, situatie in care astfel de legi “neconstitutionale si anormale” vor putea fi modificate doar prin “actiuni internationale”.

Simona Badulescu

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version