Cauta

Bucurestiul va fi una cu pamântul!

Timp de 20 de ani, in România autoritatile au tratat cu indiferenta si chiar inconstienta pericolul la care poate fi supusa populatia, in eventualitatea unui cutremur similar celui din 1977.

In ultimii ani, numerosi specialisti in domeniu au atras atentia asupra faptului ca un cutremur de peste 7 grade pe scara Richter ar produce adevarate tragedii in România. Pâna si primarul Capitalei, Sorin Oprescu, declara in 2009 ca un cutremur ar produce numai la nivelul Bucurestiului 500.000 de victime. Mai mult reputatul doctor in geologie prof.dr. Mircea Trifulescu afirma ca România ar putea fi lovita de un cutremur devastator in anul 2014. „Cutremurele de mare adâncime din Vrancea pot atinge magnitudini maxime de pâna in 7,7 grade pe scara Richter. Bucurestiul, aflat pe unda de soc, resimte puternic seismele si din cauza ca este situat pe regiune de aluviuni, cu sol instabil si depozite de roci noi. In România, un cutremur major s-ar putea petrece intr-un interval in jurul anului 2014”, sustine reputatul geolog. Lovite de efectele devastatoare ale unei asemenea catastrofe ar fi, in primul rând, cladirile vechi ale Capitalei, care ar fi trebuit sa fie consolidate, pâna in prezent. Din acest punct de vedere in Bucuresti peste 136 de imobile sunt trecute intr-o „lista a groazei”. Din acest numar, in 10 ani de când a fost intocmita lista, doar 15 cladiri au suportat lucrari de consolidare.

*Multe cladiri noi au risc seismic ridicat*

Halucinanta este, insa, situatia in privinta noilor ansambluri rezidentiale ridicate in timpul boomului imobiliar. Inspectoratul de Stat in Constructii a recunoscut recent ca, in urma unor sesizari, s-au descoperit grave nereguli in cazul unor ansambluri rezidentiale. Aceeasi institutie identifica si principalele cauze pentru care noile locuinte nu indeplinesc criteriile de securitate impotriva cutremurelor. In primul rând, piata româneasca a fost invadata de dezvoltatori fara experienta, interesati, mai degraba de maximizarea profitului, in detrimentul sigurantei noilor proprietari. Folosirea unei forte de munca fara calificare ar fi un alt motiv pentru care cladirile noi sunt un adevarat pericol seismic. Si nu in ultimul rând si poate cel mai grav lucru este acela ca institutiile din domeniu verifica daca sunt respectate normele impuse de lege doar pe hârtie si nu direct pe santier.
Cutremurul devastator din Japonia aduce in actualitate teoria conform careia România ar putea fi lovita in perioada imediat urmatoare de un seism de peste 7 grade pe scara Richter. Cu toate acestea Gheorghe Marmureanu a tinut sa precizeze ca efectele cutremurului nipon nu vor afecta activitatea seismica a României.

*Cernavoda rezista doar pâna la 8 grade*

România este ca si Japonia o tara care produce energie electrica. Grupul de reactoare de la Cernavoda, ridicat de canadieni in perioada comunista, a fost proiectat sa reziste la cutremure extrem de puternice. Potrivit datelor tehnice ale proiectului, centralele nucleare de la Cernavoda nu sunt puse in pericol in fata unui seism de pâna la 8 grade pe scara Richter.

Andrei Ispas

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version