Cauta

Gaddafi cade, pretul petrolului urca

Consecintele revoltei din Libia asupra economiei mondiale in general si asupra celei europene in special se anunta a fi catastrofale.

In timp ce Europa risca sa ramâna fara petrol si gaze naturale in plina iarna, pretul unui baril de „aur negru” a sarit de 110 dolari la bursa londoneza si de 100 de dolari in SUA.
Libia este cel de-al treilea producator african de petrol, asigurând 2% din necesarul mondial de titei. Acesta este exportat cu precadere in tari europene precum Italia (care isi acopera 33% din necesar din Libia), Elvetia, Irlanda, Austria si Franta. „Petrolul dulce” libian (numit astfel de specialisti datorita calitatii sale) este folosit in special la fabricarea kerosenului. Chiar daca nu va tintui avioanele la sol, o inchidere a „robinetului libian” cauzata de instabilitatea politica din regiune, ar duce la o crestere serioasa a pretului biletelor.
Ce e drept, „petrol dulce” se mai gaseste in Algeria si Nigeria, dar acolo europenii ar intra in competitie cu americanii, care sunt clientii traditionali ai acestor doua state. Poate si mai grava este problema gazelor naturale libiene, care pâna zilele trecute erau singura alternativa la cele rusesti. Si cum proiectul Nabucco este departe de a fi finalizat, Europa ajunge inca o data la mâna Gazpromului.

*Se scumpeste tot*

Analistii economici americani sunt extrem de pesimisti, estimând ca sistarea livrarilor libiene de combustibili fosili va duce in scurt timp la un adevarat razboi al ofertelor si licitatiilor intre marii consumatori mondiali, fapt care se va reflecta intr-o crestere galopanta a preturilor.
Conform unui recent raport intocmit de analistii economici ai bancii japoneze de investitii Nomura Holdings Inc, daca Libia si Algeria si-ar reduce productia, pretul barilului de petrol ar putea ajunge chiar si la 220 de dolari. In plus, rezerva OPEC s-ar reduce la 2,1 milioane de barili pe zi. Un nivel similar a fost inregistrat in timpul Razboiului din Golf si in 2008, când preturile au ajuns la 147 de dolari per baril, se arata in raportul mai sus citat. Si, dupa cum se stie deja, cresterea pretului hidrocarburilor duce la o scumpire a tuturor produselor, inclusiv cele alimentare. Iar tentativa Arabiei Saudite (al carei petrol este considerat de specialisti „acru”, calitatea sa fiind mai slaba) de a calma pietele, anuntând o crestere a productiei, nu a avut niciun efect.

*Românii, evacuati din Libia*

Conform sefului diplomatiei române, Teodor Baconschi, Ministerul Afacerilor Externe are contact permanent cu toti cei 450 de români aflati in Libia. Pâna ieri la ora inchiderii editiei, fusesera depuse 220 de cereri de evacuare din Libia. Concetatenii nostri vor parasi aceasta tara la bordul unui avion militar al MApN cu destinatia La Valetta, capitala Maltei (unde se afla deja 80 de români deja evacuati), de unde vor fi adusi in tara cu un avion al TAROM. Pentru aceasta operatiune, Guvernul a alocat 900.000 lei pentru sprijin consular si evacuarea cetatenilor.

Mircea Bujoreanu

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version