Cauta

Vezi cum poti sa-ti refinantezi creditul cu dobânda mai mica

Ai un credit mai vechi si ai vrea sa ai o dobânda mai mica asa cum au noii clienti ai bancilor? Potrivit ultimei variante a Ordonantei 50 aprobata recent de deputatii din Comisia de Buget, Finante si Banci acest lucru va fi, cât de curând, posibil.

De exemplu, daca ai un credit contractat in urma cu 4 ani, cu o dobânda de 10%, iar in prezent acelasi imprumut are o dobânda de 6%, banca va fi obligata sa te refinanteze cu dobânda la zi. Ce trebuie sa faci pentru a avea o dobânda mai mica.

Te prezinti la banca si depui o cerere de refinatare a creditului. Atentie, când vei face aceasta operatiune, banca nu va mai avea voie sa-ti perceapa comision de administrare si nici de risc.

Pentru a beneficia de o dobânda mai mica la vechiul credit trebuie sa fii bun platnic (adica nu ai intârziat niciodata mai mult de 30 de zile la plata ratelor).
Daca iti reesalonezi creditul, compara ratele inainte si dupa reesalonare.
Daca noua rata e mai mare ceva nu e in regula!
Solicita documente pentru orice operatiune facuta si pastreaza-le.
Nu in ultimul rând, nu uita sa verifici periodic situatia contului tau.

*Rate egale sau descrescatoare*

Este foarte important de stiut faptul ca se va putea opta in ce mod se va rambursa un credit, respectiv dupa metoda ratelor egale sau a ratelor descrescatoare. Potrivit noii reglementari “consumatorul are dreptul sa aleaga modalitatea prin care doreste sa ramburseze creditul”, adica banca nu te poate refuza daca vrei sa-ti schimbi modul in care platesti ratele. Trebuie stiut ca exista mai multe avantaje in cazul rambursarii prin rate descrescatoare.
De exemplu, la un credit de 300.000 de euro, pe 30 ani, cu o dobânda de 5,95% pe an, diferenta fata de rata egala este de 79.231 euro. Pe partea de dezavantaje este de mentionat doar ca in primii ani rata este mai mare decât in varianta rambursarii in rate egale, ceea ce limiteaza capacitatea de indatorare a clientilor.

*Important!*

Este bine de stiut ca OUG 50 se aplica si contractelor de creditare aflate in derulare la momentul intrarii in vigoare a noilor reglementari.

Ion Bogdan

Ultimele stiri

  • Rareş Bogdan: Avem o șansă istorică pentru Capitală/Referiri la „partidul extremist” AUR: Să sperăm că partidul pro-rus nu va intra deloc în Parlament
  • Umanismul golănesc al Occidentului
  • Trump Trade Wars 2.0 – pericol real sau sperietoare?
  • Am avut un ministru formidabil și n-am știut
  • Accident grav. Cinci răniți, după ce un microbuz s-a izbit de un copac, în Gorj
  • Reacţia DURĂ şi încisivă a lui Piedone după ce Nicuşor Dan a anunţat că rezolvă problema traficului în 2035: „Ai dat căruța în gard, mincinosule!”
  • Stormy Daniels a povestit cum Donald Trump a provocat-o să-l „pleznească la fund”: „Mi-am pierdut cunoștința”
  • Avertizare de ploi, grindină și vijelii. Zonele aflate sub COD GALBEN – HARTA/Cum va fi vremea în București
  • România poate scăpa mai repede şi mai ieftin de „blocurile gri”. Legea ce merge la promulgare schimbă tot pentru locatari
  • Nicușor Dan recunoaște că e incapabil să rezolve problemele din Capitală. Traficul și apa caldă, peste alte două mandate
  • Exit mobile version