Cauta

Cancerele cutanate si radiatiile solare

Exista certitudinea ca expunerea cronica (repetata, cumulativa) la soare creste riscul aparitiei de precancere si cancere cutanate. Radiatiile solare, in special ultravioletele tip B (UVB), pot induce printre altele alterari ale ADN-ului nuclear cu slabirea sistemelor de supraveghere imuna. Cancerul cutanat apare preferential la indivizii cu fototip cutanat I si II (cu pielea alba si ochi deschisi la culoare). Exercitarea anumitor profesii (agricultori, pescari, marinari, lucratori in constructii, practicantii sporturilor in aer liber) reprezinta de asemenea factori de risc.
In prezent, riscul fotocarcinogenezei cutanate a crescut mult si s-a extins la alte categorii de oameni. Toti sintem afectati de subtierea stratului de ozon, filtrul razelor UV si infrarosii. A crescut mult turismul estival, a aparut moda petrecerii vacantelor de iarna in tari exotice insorite si a frecventarii saloanelor de bronzare. Aceasta face ca persoanele care nu sint genetic adaptate „sa reziste” la radiatii solare intense sa fie puse in situatii extreme, riscul arsurilor fiind maxim. A crescut incidenta afectiunilor fotoinduse si a cancerelor cutanate, iar dupa anii 1970, incidenta melanomului malign se dubleaza la fiecare 8 ani.
Terapia cancerelor cutanate este, in principal, chirurgicala, prin excizie larga, in profunzime, completata eventual cu radioterapie si imunoterapie.
Date stiintifice recente pun accent pe implicarea stresului oxidativ (arderi celulare incomplete, daunatoare) indus la nivelul pielii din cauze metabolice sau radiatie solara, poluare. Stresul poate fi implicat in cancerul cutanat. Studiile efectuate pe animale de laborator arata ca antioxidantii aplicati local sau administrati sistemic impiedica malignizarea. Antioxidantii care se aplica pe piele pot constitui adevarate „bariere” impotriva inmultirii maligne a celulelor pielii. Radiatiile solare in exces scad rezerva de antioxidanti a organismului. Dintre substantele antioxidante cu proprietati fotoprotectoare amintim vitaminele antioxidante (A, E, C, PP), seleniul, fierul, substantele flavonoide din ceaiul verde, ubichinona (coenzima Q10), glutationul. Este bine ca atunci cind ne expunem la soare sa crestem aportul de alimente care contin aceste substante.
Tratamentele protectoare pentru sezonul estival sint disponibile in farmacii, in cabinetele de dermatologie si dermatologie cosmetica unde medicii specialisti vi le recomanda pe cele mai potrivite tipului dumneavoastra de ten. (detalii pe www.proestetica-spa.ro).

Conf. Univ. Dr. Oana Andreia Coman,
Medic primar dermatovenerologie
Doctor in stiinte medicale
Centrul Medical Proestetica
Bucuresti , str Tudor Stefan nr. 38-40
tel-fax 2305200/2317795
0722525965

Ultimele stiri

  • Imagini apocaliptice, cu sute de mii de pești morți, pe o suprafață de sute de hectare. Căldura, ucigaşul silenţios (VIDEO)
  • Florin Călinescu, atac dur la Klaus Iohannis: „Să ții un post blocat 27 de ani, asta este o mizerie…”
  • Românii care se aleg cu pensii mai mari cu 1.500 lei, după recalcularea de la 1 septembrie 2024
  • Meteorologii ANM anunţă, după ploi şi vijelii, canicula în mijlocul lunii mai. Zonele afectate
  • Cutremur în România, marți dimineață/Ce magnitudine a avut seismul din 7 mai
  • Motivul pentru care Guvernul e la un pas să „îngheţe” salariile şi pensiile. Anul electoral îi încurcă mult
  • Cinci muncitori au murit în Sicilia, într-o stație de epurare – VIDEO
  • Israelul bombardează intens oraşul Rafah, din Fâşia Gaza, deşi Hamas a acceptat o propunere pentru un armistiţiu. Cel puţin 12 morţi (VIDEO)
  • Polonia verifică dacă judecătorul care a cerut azil în Belarus a fost spion
  • VIDEO| Emmanuel Macron şi Xi Jinping cer „armistițiu olimpic”
  • Exit mobile version