Cauta

O haiducie care va scumpi creditarea

Marea Britanie, Germania si Franta au decis ca vor taxa bancile. In aceste tari, si in general in Europa Occidentala, masura este justificata de interventia financiara a statelor respective pentru salvarea sistemului bancar lovit de criza financiara. Si in România autoritatile au anuntat ca intentioneaza sa taxeze bancile. Insa, privind obiectiv, o astfel de masura s-ar putea manifesta ca o haiducie, tipic româneasca.

Saptamina viitoare, Guvernul se va intilni cu reprezentantii Bancii Nationale a României (BNR) pentru a discuta mai multe probleme legate de politica economica, inclusiv aplicarea unei posibile taxe bancilor din România.
Insa, o comparatie intre taxarea bancilor decisa de Germania, Franta si Marea Britanie si taxarea bancilor in România este inutila. Ţarile occidentale au un motiv solid pentru aplicarea acestei masuri, in conditiile in care statele amintite mai sus au “cotizat” serios pentru evitarea intrarii in faliment a unor institutii de credit aflate in criza, iar acum simt nevoia sa se asigure ca bancile respective nu vor repeta greselile din trecut. Cu alte cuvinte, statele din Vest nu vor sa-si mai asume riscurile bancilor care alearga dupa profit.
De cealalta parte, România, cel putin la nivel oficial, nu a ajutat financiar nicio banca aflata pe piata locala. Pentru ca, dupa cum afirma oficiali ai BNR, “nu a fost nevoie”. Cu alte cuvinte, bancherii de la noi vad in taxarea discutata de Guvern un fel de haiducie. Mai mult, bancherii avertizeaza ca o astfel de taxa ar pune in dificultate anumite banci pentru ca ar scadea resursele de creditare. Sintem de acord cu bancherii cu precizarea ca nu prea intelegem, totusi, despre ce “creditare” vorbesc domniile lor…

*Poate o taxa de solidaritate…*

In concluzie, România nu va putea aplica o taxa bancilor dupa modelul propus de principalele economii ale Uniunii Europene. Cu toate astea, bancile de pe piata din România ar putea fi taxate din motiv de solidaritate cu situatia dificila a economiei nationale.
Decizia, insa, ar putea sa functioneze dupa principiul “unde dai si unde crapa”. Spunem acest lucru pentru ca bancherii, care sustin sus si tare ca nu au luat niciun leu de la statul român, se vor simti “atacati” si vor inventa o “combinatie” pentru a transfera efortul financiar asupra clientilor prin scumpirea creditarii.

Ultimele stiri

  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Exit mobile version