Cauta

Ce se poarta de Paste: oul potcovit

In fiecare an, de Paste, iti pui problema cum sa decorezi masa, cum sa creezi o atmosfera in ton cu sarbatoarea, iar daca mergi in vizita, cadoul oferit gazdei trebuie sa fie unul care sa impresioneze.

*Oul potcovit, moda cadoului de Paste*

Daca in urma cu citiva ani, potcovitul oualor reprezenta un mestesug demn de inscris in Cartea Recordurilor, in prezent devine o moda a cadoului de Paste. La unul din tirgurile bucurestene cu tema pascala, am cunoscut un mestesugar al potcovitului de oua. Rupt de peisajul forfotei din jur, se concentreaza pe coaja fragila a oului in care infige cuie de metal. Este din Ţinutul Secuiesc si, desi tinar, apartine parca altei generatii, a fierarilor de altadata care erau supusi examenului de potcovire a oualor pentru primirea in breasla mestesugarilor. Masa de lucru este plina de scule care nu se regasesc nicidecum in gama Hi-Fi: cleste, ciocan, nicovala, sula, cuie (caiele), cositor sau argint. Desi este un mestesug greu, l-a deprins singur in urma cu opt ani, punind pasiune si suflet. Motivele cu care impodobeste ouale reprezinta potcoava, crucea, pintenul, florile, simbolul alfa si omega.

*Indeminare, finete si rabdare*

Pentru a reusi sa potcoveasca un ou, are nevoie de multa indeminare, finete, maiestrie si rabdare. O lucrare cu doua potcoave, sase cuie si ornamentul pe care este sustinut oul necesita cinci-sase ore de munca. Operatiunea nu este deloc simpla si, prin bunavointa mesterului, am aflat cum se potcoveste un ou. “Procedeul este urmatorul: aleg oul, il gauresc la fund si scot continutul cu seringa; dupa asta il clatesc cu detergent si cu apa si il pun la uscare. Pregatesc niste cuie si potcoava asa cum fac fierarii cu ciocanul pe nicovala. Potcoava trebuie indoita sa stea bine pe suprafata coajei. Gauresc apoi coaja acolo unde intra cuiele care tin potcoava pe suprafata, dupa aceasta montez toate lucrurile ce vreau sa fie pe suprafata coajei. Pina aici nu e nici o problema, la montare trebuie insa multa rabdare, mare atentie si multa exersare, sa nu spargem coaja”.

*Oul potcovit la locul potrivit*

Dupa ore de munca minutioasa, dupa ce doua-trei coji s-au spart, apare bijuteria de ou pentru care un cumparator iubitor de arta handmade, român sau strain, plateste intre 40 si 80 lei. Pretul este meritat pentru un cadou deosebit si original, un ou gata potcovit pentru decorul festiv al mesei de Paste.
Ana Craciun

Ultimele stiri

  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Exit mobile version