Cauta

Mai multe tari incearca sa vinda stocurile de vaccin impotriva virusului A/H1N1

Franta, Germania si Olanda au decis sa revinda o parte a stocurilor excedentare de vaccin impotriva virusului gripei A/H1N1, pentru a reduce costurile campaniei de imunizare a populatiei. Mai multe tari au comandat cantitati importante de vaccin, pentru a face fata pandemiei anuntate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si tinind cont de recomandarile initiale privind imunizarea cu o doza dubla de vaccin. Ulterior, s-a dovedit ca o singura doza este suficienta pentru asigurarea protectiei in fata gripei noi, iar numarul persoanelor vaccinate a fost mai redus decit cel estimat de autoritati.
Franta a comandat, in vara anului trecut, 94 de milioane de doze de vaccin, in valoare totala de 869 de milioane de euro, conform datelor Ministerului Sanatatii. Cu toate acestea, pina in prezent au fost vaccinate numai cinci milioane de persoane.
„Am pornit de la o schema de vaccinare cu doua doze, dar, cum o singura doza este suficienta, ne putem permite sa vindem o parte din stoc”, a declarat un purtator de cuvint al Ministerului francez al Sanatatii. Pina in prezent, Franta a incheiat deja un contract cu Qatarul, care a cumparat 300.000 de doze, si a inceput negocieri cu Egiptul, pentru vinzarea a doua milioane de doze. Ministerul francez al Sanatatii a afirmat ca poarta discutii si cu Mexicul si Ucraina, unde trebuie sa faca fata concurentei Germaniei, care incearca sa vinda autoritatilor de la Kiev 2,2 milioane de doze de vaccin, din totalul de 50 de milioane de doze comandate. De la inceputul campaniei de imunizare in Germania, numai 5 la suta din populatie si 15 la suta dintre medici au fost vaccinati. Si Olanda, care a comandat 34 de milioane de doze de vaccin, si-a anuntat intentia de a revinde 19 milioane de doze „tarilor care duc lipsa de vaccin”. Conform Ministerului olandez al Sanatatii, doua milioane de vaccinuri au fost deja vindute in luna decembrie. Spania a comandat initial 37 de milioane de doze de vaccin, rezervindu-si insa dreptul de a cumpara o cantitate mai mica, si a optat in final pentru o cantitate de 13 milioane de doze, conform ministrului spaniol al Sanatatii, Trinidad Jimenez.
„Am livrat noua milioane de doze regiunilor, care au competente in domeniul sanatatii, si pastram restul pentru rezerva strategica”, a spus ea, citata de cotidianul El Pais.

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version