Cauta

Avem locomotiva care prinde 200 km/ora

Sare boghiul, se rupe sina de cale ferata, trenurile deraiaza intr-o veselie, iar “baba” se piaptana. Baba este, in acest caz, CFR Calatori care a cumparat de la firma Softronic din Craiova o locomotiva electrica care poate circula cu viteza de 200 de kilometri pe ora! Nu stim, insa, la ce o sa foloseasca aceasta locomotiva in conditiile in care singura linie unde se poate circula cu o viteza de 200 km/h este la Centru de Testari Feroviare de la Faurei, care apartine Autoritatii Feroviare Române.

*Inca doua sint pe drum*

Performanta locomotiva a costat 9,39 milioane de lei (fara TVA), iar achizitia face parte dintr-un acord cadru de 28,18 milioane de lei, care presupune achizitia a trei astfel de locomotive intr-un interval de doi ani. Acordul este finantat de la bugetul de stat. Odata cu aderarea României la Uniunea Europeana, CFR Infrastructura trebuie sa asigure o viteza minima de 160 de km/ora pentrru trenurile de calatori si de 120 km/ora pentru cele care transporta marfa pe Coridoarele Pan-Europene IV si IX. Din nefericire, pentru ca infrastructura feroviara este praf si pulbere (vezi cazurile trenurilor deraiate din ultima perioada) conditiile impuse de UE sint niste simple bancuri, pentru ca daca ar fi si aplicate ar insemna moarte sigura pentru calatori. Banc este si treaba cu modernizarea infrastructurii feroviare, bineinteles. Asa ca, revenim cu intrebarea: La ce naibi se poate folosi in România “deraiata” o locomotiva care prinde 200 de km pe ora?

*In cazul a peste 5.000 de kilometri (38% din total) de retea feroviara termenul limita la care trebuiau facute reparatii capitale a fost depasit.

11.000 de poduri si podete (61% din total) si aproximativ 90% din instalatiile fixe de tractiune si de centralizare electrodinamica au si ele expirat termenul de reparatii capitale.

300 de zone de cale ferata functioneaza cu restrictii de viteza.*

Ultimele stiri

  • VIDEO. A sunat la numărul unic de urgență, pentru a-i spune cineva „La multi ani”!/Ce a urmat e cu totul emoționant
  • Acţiunea prin care armata israeliană anunţă, practic, asaltul asupra zonei Rafa. 1,5 milioane de palestinieni trăiesc acolo!
  • Piedone, atac la Nicușor Dan: „Ți-ai permis să jignești românii creștini ortodocși care nu sunt ca tine”
  • Modificarea pe care o vor găsi călătorii ce tranzitează Gara de Nord
  • Panică într-un bloc dintr-o localitate din Iași. Explozie urmată de incendiu/Mai mulți oameni, evacuați – VIDEO
  • Cine sunt pensionarii care se vor alege cu o „leafă” de 6.800 lei după recalcularea de la 1 septembrie 2024
  • Cel mai „de lux” turist al ţării, într-o nouă călătorie scumpă. Klaus Iohannis a plecat într-o vizită în SUA
  • Ce a văzut un român pe bonul fiscal de la restaurant: „Sunt eu bătut în cap și nu mai înțeleg cum funcționează?”
  • Mii de oameni rămaşi, de Paşte, fără apă. Ce s-ar fi întâmplat de s-a ajuns în această situație
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru a doua zi de Paşte. Ce trebuie să faci pentru noroc şi prosperitate
  • Exit mobile version