Cauta

„Tunul de sunet”, noua arma acustica impotriva manifestantilor

„‘Tunul de sunet”, un dispozitiv de noua generatie care emite sunete foarte inalte, a fost folosit la Pittsburgh pentru a-i imprastia pe manifestanti. Insa consecintele asupra sanatatii nu sint clare inca. Protestatarii cunosteau deja gazele lacrimogene, tunurile cu apa si loviturile de baston. Cu ocazia summitului G20, manifestantii antiglobalizare s-au lovit de o noua gaselnita a fortelor de ordine: un sistem care emite sunete stridente de o violenta insuportabila, menit sa descurajeze orice adunare, arata cotidianul francez „Le Figaro”.

*Sunetul devine insuportabil*

Mai multe filmulete postate pe YouTube in ultimele zile prezinta acest nou sistem in actiune pe strazile din Pittsburgh. La prima vedere, acest „tun de sunet” seamana cu o antena parabolica de satelit montata pe o masina a Politiei. Dar comparatia se opreste aici. Nu este vorba de captarea unui semnal, ci de emiterea lui, la o raza pina la 3 km. Rezultatul este pe masura. „La aproximativ 10 m, sunetul devine insuportabil”, spune un protestatar. „Circula un zvon printre manifestanti: daca urlai tare, durerea era mai mica. S-au auzit atunci multe urlete…”, continua el. Cel mai bun lucru era sa te asezi „in spatele masinii, alaturi de Politie”, pentru ca tunul imprastie sunetul intr-o directie, precizeaza el. Inainte, tunul sonor a fost incercat de armata americana in Irak si de armatori pentru a-i respinge pe piratii inarmati. La origine, este un instrument de lupta. Considerat ca arma cu „letalitate redusa”, dispozitivul cu unde acustice cu raza lunga se plaseaza in aceeasi categorie cu Taser-ul sau flash-ball-ul, menite sa-i neutralizeze pe opozanti, cu cel mai mic risc de a produce rani sau moartea. Expunerea prelungita la acest zgomot poate avea efecte auditive si produce senzatia de sufocare. Nu s-au manifestat alte efecte mai grave.

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version