Cauta

Vom vota din nou pe liste

USL a inceput sa lucreze la viitoarea lege electorala, in calcul fiind luat votul pe liste sau cel mixt.

Mult laudatul vot uninominal nu a facut nicio branza in Romania, ca urmare ne intoarcem din nou la listele de partid

Cu votul pe liste lucrurile sunt simple, pur si simplu ne intoarcem la vechiul sistem, valabil pana la scrutinul din 2004 (inclusiv). In cazul votului mixt, modelul studiat este cel german, jumatate vot pe liste si jumatate vot uninominal, dar aceasta proprortie poate fi modificata in functie de rezultatul negocierilor.

Conform informatiilor la zi, acest tip de vot pare sa intruneasca acordul partidelor dambovitene, chiar daca exista inca diferente de opinie legate de numarul parlamentarilor, de atributiile fiecareia dintre cele doua Camere etc. In plus, punerea la punct a unui sistem de vot mixt depinde si de modul in care va arata viitoarea impartire administrativa a Romaniei din moment ce USL se gandeste sa atribuie Senatului (rebotezat Camera Regionala), reprezentarea regiunilor si autoritatilor administratiei publice locale. In viziune completa, proiectul USL pare sa mearga pe ideea unui Parlament bicameral, format din circa 400 de alesi.

In ceea ce priveste Opozitia, se stie ca PDL isi pune la punct propriul proiect de lege electorala, in care Parlamentul va deveni unicameral, numarul alesilor se reduce la 300, iar sistemul de vot este copia celui german. De acord atat cu votul pe liste, cat si cu cel mixt, UDMR este gata sa accepte orice formula cu conditia acceptarii comasarii judetelor cu populatie predominant maghiara intr-o singura regiune, mai exact in asa numitul ”Tinut secuiesc”.

Ultimele stiri

  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Exit mobile version