Cauta

Vești uriașe! Avem vaccin COVID-19 în 45 de zile

Vaccinul românesc împotriva coronavirusului va fi gata în cel mult 45 de zile, anunță Centrul OncoGen Timișoara. Țara noastră este pe cale să devină prima din Europa care va începe imunizarea populației, susține coodonatorul centrului, prof.dr.Virgil Păunescu.

ProfdrVirgil Păunescu În vară începem vaccinarea în masă

România este pe cale să-și rezolve singură pandemia de coronavirus. Cercetătorii de la Centrul OncoGen din Timișoara au reușit să producă un vaccin împotriva Covid 19, care va fi gata în cel mult o lună și jumătate, ne spune prof.dr. Virgil Păunescu, coordonatorul centrului și șef al catedrei de Imunologie a Universității de Medicina și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara. ”Am vrut să arătăm că cercetarea românească, dacă este un pic ajutată, poate să joace în liga mare și să dăm un exemplu tinerei generații că nu trebuie neapărat să plece din țară pentru că se pot face lucruri importante și aici. Noi avem foarte mulți copii care s-au întors de la studii din Anglia, din Germania, din Arabia Saudită, din Statele Unite și care lucrează aici. Ne bucurăm că am primit reactivii, pentru că, pe nebunia asta, autoritățile nu reușesc să facă rost nici de măști. Noi am comandat niște substanțe care nu se fac în mod obișnuit, se fac la comandă, și am primit refuzuri de la trei companii mari care inițial au zis că da și după două săptămâni au zis că nu pot, că nu au materii prime, că s-a îmbolnăvit colectivul. Acum, în sfârșit, am găsit un laborator ceva mai mic în Germania, care s-a ținut de cuvânt și ne-a trimis reactivii. Cred că, dacă mai întârziau două săptămâni, se bloca totul, îi trimiteau și pe ăia acasă, că și în Germania se închid lucrurile, și ne mai auzeam după pandemie. De asta am fost atât de bucuros miercuri, când am primit cu Fedexul flacoanele cu reactivi, pentru că eram convins că s-a terminat, că este prea târziu. Acum colegii mei lucrează, facem studii in vitro, le testează pe celule umane, o să le testăm probabil o lună, o lună și jumătate, ca să tragem o concluzie vizavi de doze, de efecte. După aceea vom cere Agenției Naționale a Medicamentului să vaccinăm primii 10 voluntari, în studiu de fază 1 și după aceea primii 200 și tot așa. În vară am putea da drumul la producția mare. Eu, în momentul acesta, verific să văd dacă aceste substanțe, care sunt bucăți din capsula virală, fac ceea ce credem noi, și credem în proporție de 95%. Noi ar trebui, conform legislației, să trecem la teste pe animale. Norocul nostru este că tehnologia aceasta nu se pretează la teste pe animale și atunci economisim un timp uriaș. După aceea se face un test de fază 1, care testează toxicitatea sau potențialul de reacții adverse al respectivului vaccin. Dar aceste bucăți de proteine virale au fost deja trecute pe la un milion de oameni care s-au îmbolnăvit și s-au vindecat și nu au avut nicio reacție secundară. Și atunci pentru noi este clar că poți să treci la o vaccinare foarte serioasă, în masă, dar astea sunt regulile. Nu folosim nimic activ, nu este nimic viu acolo, sunt doar fragmente din capsula proteică, nu folosim conservanți, nu folosim aluminiu, pentru că, în sine, virusul este suficient de imunogen”, ne-a declarat prof.dr.Virgil Păunescu, coordonatorul Centrului OncoGen Timișoara.

Cercetătorii români, mai altruiști decât cei din China și SUA

Invenția tehnologiei de producere a vaccinului împotriva coronavirusului a fost postată pe internet, la liber, de către cercetătorii români, care au dorit, astfel, ca toată lumea să poată beneficia de ea. ”Chinezii au început deja să vaccineze, dar ei nu au regulile din Uniunea Europeană care te omoară cu zile, dar nici nu au spus cu ce vaccinează. Noi vrem să fim acolo, în prima linie, să nu fie nimeni în Europa care să ne bată. În UE și în SUA nu știu să fi început cineva să vaccineze. Nu știu cum lucrează cei din SUA, pentru că nu au pus nimic la dispoziție din descoperirile de până acum, pentru că vor să le patenteze. Nici cei din China nu știu cum lucrează la acest vaccin. Asta a fost problema, pentru că noi am pus toată tehnologia la liber, pe internet, pentru că mi s-a părut inuman să mai pierzi luni de zile, pentru că și acolo e birocrație foarte mare cu patentarea. Noi am vrut să beneficieze toată lumea de această tehnologie, pentru că este mai important să salvăm mai repede cât mai mulți oameni, decât să stau eu și să cred că mă îmbogățesc din treaba asta. Oricum, vor fi, la nivel mondial, mai multe tipuri de vaccin, iar vaccinul românesc, dacă are succes, va fi al nostru”, ne-a mai spus prof.dr.Virgil Păunescu, șeful catedrei de Imunologie a Universității de Medicina și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara.

Ultimele stiri

  • TAROM primeşte 95,3 de milioane de euro. Cum vor fi chelţuiti banii
  • Alege ce citești
  • Alea iacta est, America!
  • Gerard Depardieu a fost chemat la poliție și arestat preventiv!
  • Decizie majoră pentru românii care lucrează într-un mediu periculos pentru sănătate. Ce se întâmplă cu pensia lor
  • Secretele milenare ale longevității: beneficiile postului intermitent și exemplul preoților de pe Muntele Athos
  • Internațional englez, arestat în Spania
  • Lupta din MotoGP, mutată în ring?!
  • Povestea cuprului la 10.000 de dolari. “Ultimul risc de aprovizionare rămas pentru industria vehiculelor electrice”
  • Haos în sistemul energetic. Hidroelectrica a fost deconectată
  • Exit mobile version