Polițiștii au aflat cu stupoare că ordonanța de urgență inițiată de ministrul Vela, care reglementează condițiile de încadrare la Judiciar, ar prevede obligativitatea absolvirii unei facultăți de drept. Sindicatele din sistem spun că în aceste condiții întreaga activitate a Poliției Judiciare ar putea fi blocată.

Ordonanța de urgență care ar fi trebuit să deblocheze încadrările de personal la poliția judiciară, inițiată de Marcel Vela, a reușit să creeze, de fapt, un blocaj total, dinamitând întreg sistemul. Polițiștii au intrat în alertă după ce au aflat că trebuie să fie absolvenți ai unei facultăți de drept pentru a ocupa funcții în poliția judiciară. Îngrijorarea a fost accentuată și de faptul că nimeni nu a văzut această ordonanță, deși actul normativ trebuia pus în dezbatere publică. Sindicatele polițiștilor spun că nu au fost consultate în niciun fel și că ordonanța de urgență nu are avizul Comisiei de Dialog Social, fapt care eludează legea. Unele surse arată că este posibil ca ordonanța secretizată ar putea prevede că poate primi avizul de poliție judiciară, polițistul, agent sau ofițer, care ocupă o funcție prevăzută cu atribuții specializate în activităţile de constatare a infracţiunilor, de strângere a datelor în vederea începerii urmăririi penale şi de urmărire penală, este licențiat în drept sau absolventul unei instituții de învățământ a Ministerului Afacerilor Interne care pregătește polițiști ori a unui program de formare profesională organizat, în instituțiile de formare profesională ale Ministerului Afacerilor Interne. Însă, atâta timp cât ordonanța nu a fost făcută publică, nmic nu este sigur. Ordonanța de Urgență era necesară având în vedere că activitatea de urmărire penală desfășurată de către organele de cercetare penală ale poliției judiciare din cadrul Ministerului Afacerilor Interne este un element esențial de care depinde capacitatea de instrumentare a cauzelor penale, iar avizele de poliție judiciară nu mai puteau fi emise în urma Deciziei Curții Constituționale nr. 317 din 2019, prin care a fost admisă excepția de neconstituționalitate a prevederilor art. 6 alin. (1) din Legea nr. 364/2004 privind organizarea și funcționarea poliției judiciare.
Cine mai instrumentează dosare penale
Dacă ordonanța lui Vela impune, într-adevăr, studii de drept pentru activitatea de poliție judiciară, nu va mai avea cine să instrumenteze dosarele penale, atrag atenția sindicaliștii din poliție. ”Doar șase ordonanțe de urgență din 25 aprobate de Guvernului Orban au avizul Comisiei de Dialog Social, ceea ce face imposibilă intrarea în vigoare a acestora. Oricum ordonanța privind poliția judiciară a fost făcută prost, fără să ne consulte. Am înțeles că se dorește, pentru calitatea de polițist judiciar, să se impună studiile de drept, fapt care creează mari probleme în aplicare. De exemplu, la polițiile rurale sunt agenți de poliție cu studii medii și ei instrumentează dosare penale. Până în 2004, toți polițiștii puteau cerceta din punct de vedere penal, pentru că în școala de poliție se învață și elemente de drept penal, drept administrativ, drept constituțional. Cea mai gravă consecință este că nu vor avea suficient personal care să instrumenteze dosarele penale, în condițiile în care și-așa există un deficit major de polițiști judiciari, cu sute de cazuri pe fiecare om. În poliția rurală nici nu au studii superioare în organigramă, deci ar fi o aberație să impui studii superioare la judiciar. Și dacă ar aduce din sursă externă oameni, nici în cinci ani nu vor ajunge la competența unui polițist care lucrează de 5-7 ani la judiciar”, ne-a declarat Dumitru Coarnă, președintele Sindicxatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.