Polițiștii au aflat cu stupoare că ordonanța de urgență inițiată de ministrul Vela, care reglementează condițiile de încadrare la Judiciar, ar prevede obligativitatea absolvirii unei facultăți de drept. Sindicatele din sistem spun că în aceste condiții întreaga activitate a Poliției Judiciare ar putea fi blocată.

Ordonanța de urgență care ar fi trebuit să deblocheze încadrările de personal la poliția judiciară, inițiată de Marcel Vela, a reușit să creeze, de fapt, un blocaj total, dinamitând întreg sistemul. Polițiștii au intrat în alertă după ce au aflat că trebuie să fie absolvenți ai unei facultăți de drept pentru a ocupa funcții în poliția judiciară. Îngrijorarea a fost accentuată și de faptul că nimeni nu a văzut această ordonanță, deși actul normativ trebuia pus în dezbatere publică. Sindicatele polițiștilor spun că nu au fost consultate în niciun fel și că ordonanța de urgență nu are avizul Comisiei de Dialog Social, fapt care eludează legea. Unele surse arată că este posibil ca ordonanța secretizată ar putea prevede că poate primi avizul de poliție judiciară, polițistul, agent sau ofițer, care ocupă o funcție prevăzută cu atribuții specializate în activităţile de constatare a infracţiunilor, de strângere a datelor în vederea începerii urmăririi penale şi de urmărire penală, este licențiat în drept sau absolventul unei instituții de învățământ a Ministerului Afacerilor Interne care pregătește polițiști ori a unui program de formare profesională organizat, în instituțiile de formare profesională ale Ministerului Afacerilor Interne. Însă, atâta timp cât ordonanța nu a fost făcută publică, nmic nu este sigur. Ordonanța de Urgență era necesară având în vedere că activitatea de urmărire penală desfășurată de către organele de cercetare penală ale poliției judiciare din cadrul Ministerului Afacerilor Interne este un element esențial de care depinde capacitatea de instrumentare a cauzelor penale, iar avizele de poliție judiciară nu mai puteau fi emise în urma Deciziei Curții Constituționale nr. 317 din 2019, prin care a fost admisă excepția de neconstituționalitate a prevederilor art. 6 alin. (1) din Legea nr. 364/2004 privind organizarea și funcționarea poliției judiciare.
Cine mai instrumentează dosare penale
Dacă ordonanța lui Vela impune, într-adevăr, studii de drept pentru activitatea de poliție judiciară, nu va mai avea cine să instrumenteze dosarele penale, atrag atenția sindicaliștii din poliție. ”Doar șase ordonanțe de urgență din 25 aprobate de Guvernului Orban au avizul Comisiei de Dialog Social, ceea ce face imposibilă intrarea în vigoare a acestora. Oricum ordonanța privind poliția judiciară a fost făcută prost, fără să ne consulte. Am înțeles că se dorește, pentru calitatea de polițist judiciar, să se impună studiile de drept, fapt care creează mari probleme în aplicare. De exemplu, la polițiile rurale sunt agenți de poliție cu studii medii și ei instrumentează dosare penale. Până în 2004, toți polițiștii puteau cerceta din punct de vedere penal, pentru că în școala de poliție se învață și elemente de drept penal, drept administrativ, drept constituțional. Cea mai gravă consecință este că nu vor avea suficient personal care să instrumenteze dosarele penale, în condițiile în care și-așa există un deficit major de polițiști judiciari, cu sute de cazuri pe fiecare om. În poliția rurală nici nu au studii superioare în organigramă, deci ar fi o aberație să impui studii superioare la judiciar. Și dacă ar aduce din sursă externă oameni, nici în cinci ani nu vor ajunge la competența unui polițist care lucrează de 5-7 ani la judiciar”, ne-a declarat Dumitru Coarnă, președintele Sindicxatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.
O decizie f buna !
Ar trebui si un cod care sa nu permita accederea in functii de comanda decat celor cu Academia de Politie, absolvita la zi !
Am fost in tara, la f multe structuri de jandarmi, comandantii sunt angajati din sursa externa ! Adica au in subordine ofiteri care au unvatat 3 sau chiar 4 ani !!Cum e posibil ??
Cati chestori au sau au avut Academia de politie ? Dupa revolutie toti si-au trecut in CV Academia de Politie ei terminand Baneasa- Militie ! Inflatie de chestori ! Toba, Buda, etc. Sa nu mai vorbim de doctorii copy paste ! Dovediti iau inca bani ! ! ! Promotie de Academie tinuti pe tuse , dar s-au incadrat din surse axterna ! Incadrarile din sursa externa s-au facut fara nicio verificare a candidatului . Asa au intrat in sistem fi,fice, fini,neveste amante ! Cei fara pedigree duc greul ! Se suspenda politistul, concediu pentru cresterea copilului – De barca suge de la tata , bani de chirie . Boierie in MAI !
Daca intradevar exista aceasta ordonanta il felicit pe ministrul de interne.Demult trebuia luata aceasta masura,cercetezi fapte penale fara sa ai cunostinte de drept penal,este o aberatie.Din aceasta cauza se intampla o multime de tampenii.Domnul Coarna ridica cateva probleme pertinente,dar nu trebuie sa se ingrijoreze de modul de aplicare pentru ca se poate reglementa diferit institutia constatarii unei infratiuni si acercetarii unei fapte penale.Sunt si alte Politii care aplica un sistem similar.Cei care fac cercetari in dosare penale sunt politisti specializati, avand forme de invatamant adecvate.
Buda, chestor cu 4 stele, a fost prin școli ale MAI doar în vizită!!!!!
Bravo bă. Cum dracu să ai poliție judiciară iar tu să nu faci diferența dintre cp și cpp. Paraditorii adevărați din spatele abuzurilor cei viteji sunt judiciariștii…care de cele mai multe ori se dedau la la acte și fapte absolut incompatibile cu morala, bunul simț și orice profesie juridică … se aude BV??? …se aude PH??? Se pot da oricând exemple foarte concrete! Așa că mucles … și marș la carte. PLUS mai trebuia reglementată și prostia aia cu delegări, detașări etc 3 cu încă 3 cu încă șepte etc… Ce dracu bă ori faceți poliție judiciară la parchete dar să nu mai aibă nicio treabă cu MAI (cum e prin Franța) ori ca la toți funcționarii detașați max 6 luni și gata ….ce nu pricep unii e că ăia detașați pe la parchete își iau niște pensii a naibii de mari față de ăia de la secții care fac fix același lucru. De ex au ieșit niște unii de pe la dna la pensie, unii uitați pe acolo de prin 2008 – 2010 cu niște pensii mai mari decât ale directorilor generali din minister.
Toti sefii de la sindicatele de miliție se bucurau ca nu mai e Carmen Dan ministru și că a venit Vela!.Deși Carmen Dan le-a cam satisfacut toate dorințele.Sa aibe voie miliția sa caute romînii in bageje,genși pe strada daca li se pare lor suspect,asta pe lîngă faptul că ei-miliția/milițienii pot oprii ORICE AUTOMOBIL ÎN TRAFIC PT.,,CONTROL DE RUTINĂ”!! Așa ceva exista in SUA,Germania,Franța,Anglia,Italia?? În SUA,daca nu faci greșeli în trafic nu te pot opri ,,de rutina” ca apoi sa te caute in mașina,prin buzunare,sa sufli in fiole,etc.Abuz milițienesc. Văd că Vela a facut numai rau de cînd e min.de interne și aici îl laudă toți postacii!
”Până în 2004, toți polițiștii puteau cerceta din punct de vedere penal, pentru că în școala de poliție se învață și elemente de drept penal, drept administrativ, drept constituțional.” a declarat Coarnă. Destul de corect dar acum subofițerii fac 6 luni școală, restul e practică. În cele 5 luni reușesc să cunoască doar cum să facă legitimarea.
Inginerii sau contabili sau alții..