Cauta

VANDALISM acasă la Klaus Iohannis. Statuia lui Brukenthal, murdărită cu vopsea!

sibiu

VANDALISM acasă la Klaus Iohannis. Statuia lui Brukenthal, murdărită cu vopsea!

Statuia lui Brukenthal din Piața Mare a Sibiului a fost vandalizată, sâmbătă dimineața, devreme, de un bărbat. Acest monument fusese inaugurat în prezența președintelui Klaus Iohannis.

Din imagine reiese că autorul a agățat de statuie o pungă cu sigla Lidl. Vopseaua care pare că s-ar scurge din pungă, în mai multe nuanțe, trimite către culorile logo-ului cunoscutului lanț de magazine de tip discount fondat în Germania.

Ce a anunţat Poliţia din Sibiu?

Conform imaginilor surprinse de camerele de luat vederi, o persoană de sex masculin ar fi aruncat cu o substanță ce pare a fi vopsea pe statuia înfățișându-l pe Samuel von Brukenthal.

„În cursul acestei dimineţi, în jurul orei 08,00, Poliţia Locală Sibiu a sesizat Poliţia Municipiului Sibiu cu privire la faptul că, azi, în jurul orei 06,00, conform imaginilor surprinse de camerele de luat vederi, o persoană de sex masculin ar fi aruncat cu o substanţă ce pare a fi vopsea pe statuia înfăţişându-l pe Samuel von Brukenthal instalată în Piaţa Mare din municipiul Sibiu.

Ca urmare a investigaţiilor preliminare efectuate, la nivelul Poliţiei Municipiului Sibiu – Biroul de Investigaţii Criminale, s-a deschis o anchetă penală având ca obiect săvârşirea infracţiunii de distrugere, în prezent fiind în derulare cercetări în vederea identificării persoanei în cauză şi aplicării măsurilor legale în consecinţă”, a transmis purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu, Elena Welter.

Cine a fost Samuel von Brukenthal?

Inaugurată în acest an, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis şi a autorităţilor locale, statuia lui Brukenthal a fost contestată de cei care îl consideră pe baron responsabil de moartea lui Horea, Cloşca şi Crişan.

În septembrie, aproape 200 de persoane au participat la un protest în centrul Sibiului, cerând ca această statuie să fie dată jos, considerată inadecvată, având în vedere rolul pe care von Brukenthal, ca guvernator al Transilvaniei, l-ar fi avut în răscoala de la 1784, cunoscută şi ca „Răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan”.

În ziua protestului împotriva statuii lui Brukenthal, reprezentanţii muzeului ce-i poartă numele au scris pe pagina oficială de Facebook:

Chiar dacă Samuel von Brukenthal nu a avut nici o legatură cu execuţia lui Horea, Cloşca şi Crişan, aşa cum ne arată mai mulţi istorici, totuşi Brukenthal l-a trimis la Alba Iulia pe pictorul aflat în acea vreme la Sibiu, Anton Steinwald.

Lucrul acesta este bine punctat de cel care s-a ocupat despre Răscoala Lui Horea, D. Prodan, publicată la Bucureşti”.

La începutul lui septembrie statuia a fost amplasată în Piața Mare, în prezența președintelui Iohannis. În 18 septembrie, mai mult de 200 de oameni au protestat împotriva amplasării ei aici.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • O companie de smartphone-uri din China umilește producătorii auto occidentali
  • Aer condiționat fără gaze poluante? Tehnologia refrigeranților solizi
  • Curățenie „made in Oradea” la Palatul Victoria: Bolojan, mopul magic al sinecuriștilor
  • Atac la siguranța națională. Angajații care opresc inundațiile, decimați de guvern
  • Bolojan vrea să bage frica în bugetari. Se fac liste negre cu protestatari
  • Ritmul mesei contează: De ce mâncatul pe fugă îți afectează sănătatea mai mult decât crezi
  • ”Tăticul a ajuns acasă”, dar cum rămâne cu Ucraina?
  • CCR, ÎNCĂ O BOMBĂ! Colaborator al fostei Securități, Băsescu primește toate privilegiile înapoi
  • Peștele de la cap se-mpute. Inspectorii ANAF, trimiși de șefi doar la micile afaceri românești
  • Exit mobile version