Cauta

Uniunea Europeana cere Americii sa-i dea drumul la gaze

Reducerea dependentei de gazele rusesti, o strategie a Uniunii Europene inca nerealizata, este in topul agendei Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP).

Perspectiva extragerii gazelor de sist starneste proteste

Negociatori ai UE si SUA se vor intalni la Bruxelles pentru a discuta asupra conditiilor parteneriatului strategic, ce ar putea ajunge  la o suta de miliarde de euro pe an.

Uniunea Europeana cere „un angajament obligatoriu care sa garanteze exportul liber de resurse de titei si gaze naturale din SUA”, astfel incat sa poata reduce dependenta energetica fata de Rusia. Acordul comercial, la modul general, va fi finalizat pana in 2015 si are ca scop eliminarea barierelor tarifare inca in vigoare intre cele doua parti. Capitolul cel mai important pentru aliantele viitoare este cel referitor la energie. UE vrea ca Washingtonul sa renunte la  analiza cererilor de vanzare de titei si gaze naturale in strainatate, ceea ce ingreuneaza procesul de export-import. SUA trebuie sa renunte la procedurile obligatorii privind licentele de export catre UE, optand pentru vanzari libere, rapide.

Europenii si-au exprimat de mult dorinta de a avea acces mai usor la resursele mari de gaze naturale si titei din SUA, determinate de explozia recenta a exploatarilor de gaze si titei de sist. SUA ar vrea, pe de alta parte, ca tarile din UE care au depozite importante de gaze de sist pe teritoriul lor sa favorizeze companiile americane pe aceasta piata. Insa majoritatea acestor tari au fost pana acum reticente in a exploata gazele de sist, din cauza ingrijorarilor privind efectele asupra mediului ale tehnicii de fracturare hidraulica. Insa exporturile de gaze naturale ar putea duce la cresterea preturilor pentru americanii de rand si companii, care au beneficiat de o scadere cu 50% a preturilor la energie in ultimii cinci ani, iar negociatorii americani au refuzat pana acum sa renunte la restrictii.

Ultimele stiri

  • Turcescu și Gușă s-au luat la trântă cu un monstru pervers și ticălos
  • Cum riscă bucureștenii să plătească amendă chiar dacă au plătit parcarea prin SMS
  • Noua politică a UE. Populația, forțată să cumpere mașini electrice de mici dimensiuni
  • Tragedie în Călărași. O fetiță și bunica ei au murit, după ce ar fi mâncat pește
  • Șantaj energetic? Ucraina vrea ca Europa să-i păzească depozitele de gaze
  • “Mama tuturor luptelor de la Bruxelles”: acordul pentru următorul buget al UE
  • “Efectul Netflix” în Formula 1
  • Ce nu face politicianul ca să rămână în funcție: doamna Ursula bate palma cu dreapta dură
  • Bătăliile electorale, între ciomege și drone
  • Mizantropii n-au ce căuta la primărie
  • Exit mobile version