Cauta

UE vrea sa lanseze o operatiune militara in Mediterana

Liderii  celor 28 de tari europene s-au intilnit, ieri, la Bruxelles, pe agenda figurand un singul subiect: recentele catastrofe din Marea Mediterana, soldate cu o mie de morti in cateva zile. Initiatorul summit-ului, premierul italian Matteo Renzi, a declarat: ”Nu mai vrem vorbe, vrem fapte”.

Expertii misiunilor militare ai UE sunt sceptici privind indiguirea traficului de persoane pe mare prin forta

Renzi a facut un apel la o ”dubla solidaritate”  pentru a nu mai fi lasate Italia, Malta sau Grecia singure sa gestioneze numeroasele naufragii ale vaselor cu emigranti. Apoi, pentru ca tarile din sudul continentului sa nu mai fie lasate sa primeasca numai ele zeci de mii de refugiati care au nevoie de ajutor. Comisia Europeana va propune ca fiecare stat sa se angajeze sa primeasca un anumit numar de refugiati. Potrivit unui proiect de declaratie al summit-ului, UE trebuie ”sa intreprinda eforturi sistematice pentru identificarea, capturarea si distrugerea vaselor inainte ca acestea sa fie utilizate de traficantii de persoane”. Europa trebuie sa vina cu un ”raspuns puternic” pentru a intari mijloacele  de supraveghere maritima si o mai mare solidaritate in primirea refugiatilor. Sefii de state si guverne si-au declarat deja ”vointa politica” pentru a lansa ”pregatiri pentru o posibila operatiune de securitate si aparare”, arata AFP. Altfel spus, o operatiune militara, o premiera in lupta contra emigratiei clandestine. Matteo Renzi a cerut examinarea posibilitatii de a desfasura ”interventii-tinta” impotriva traficantilor din Libia, devenita tara de imbarcare a emigrantilor cu directia Italia si Malta. ”Nimeni nu vorbeste de trimiterea de trupe la sol”, a asigurat o sursa din cadrul summit-ului, subliniind ca problema unui mandat ONU in acest sens ”depinde de domeniul de aplicare al misiunii”.

 

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version