Cauta

UE pune gaz peste foc: alti 50.000 de refugiati

Comisia Europeana a fixat ieri obiectivul de a primi ”cel putin 50.000” de refugiati in doi ani in spatiul comunitar, direct din tarile Africii, Orientului Mijlociu si din Turcia, pentru a oferi o alternativa ”sigura si legala” periculoasei traversari a Mediteranei.

In timp ce tari precum Italia sau Grecia sunt sufocate de asaltul migrator Bruxelles parca vrea sa transforme iar spatiul comunitar intr un soi de spa pentru musulmani

Dupa ce tensiunile pe aceasta tema mocnesc pe tot continentul, executivul european ”recomanda un nou program de reinstalare” pentru ” a aduce in Europa persoanele cele mai vulnerabile, care au nevoie de o protectie internationala, in urmatorii doi ani” , a anuntat Comisia Europeana. Un buget de 500 de milioane de euro a fost ”pus de-o parte” pentru a sustine statele membre care vor accepta primirea refugiatilor, potrivit unui calcul de 10.000 de euro ajutor de persoana. ”O atentie sporita trebuie acordata reinstalarii” persoanelor din ”Libia, Egipt, Niger, Sudan, Ciad si Etiopia”, a insistat Comisia, incurajand tarile europene sa urmeze reinstalarile din Orientul Mijlociu si din Turcia. Acest nou obiectiv a fost fixat de Bruxelles in aceeasi zi in care s-a incheiat programul de ”relocare” a solicitantilor de azil dinspre Italia si Grecia. Programul a permis repartizarea a circa 29.000 de persoane in doi ani in UE, dinspre cele doua tari mediteraneene, dintr-un obiectiv initial de 160.000.

Mutti Merkel se trage n selfies cu imigrantii

Dar, contrar cotelor de relocare, care au fost decise de tarile UE printr-un vot majoritar ce a generat numeroase controverse, ”reinstalarile” din tarile terte evocate ieri de executivul european tin de alegerea discretionara a statelor membre. Deci Bruxelles nu poate decat sa faca un apel la gazduirea refugiatilor. In ultimii doi ani, tarile europene au procedat la reinstalarea a 23.000 de refugiati, majoritatea din Turcia si Orientul Mijlociu, in cadrul unor programe care se incheie si ele.

Dar vrea controale frontaliere Schengen

Executivul european a mai propus si modificarea regulilor in spatiul Schengen, prevazand posibilitatea restabilirii controalelor frontaliere pana la trei ani, pentru a face fata multiplelor amenintari, precum terorismul. Potrivit actualelor reguli de libera circulatie, controalele restabilite in caz de ”amenintare grava” la ordinea publica sau securitatea unei tari, nu pot depasi sase luni sau, exceptional, doi ani in caz de haos constatat la frontierele exterioare ale UE.

Comisarii europeni spun ca mai e loc in barca UE Cat loc

Comisia propune o actualizare a codului frontalier Schengen pentru ca reintroducerea controalelor frontaliere sa ”fie adaptata” necesitatii de reactie la ”evolutia si persistenta amenintarilor pentru ordinea publica si securitatea interna”. Dimitris Avramopoulos, comisar pentru migratie, a evocat necesitatea ”pastrarii echilibrului intre, pe de-o parte, libertatea circulatiei si a mobilitatii si, pe de alta parte, securitatea”. ”Putem realiza acest lucru numai printr-un cadrul Schengen coordonat si unificat, care ar trebui sa includa Romania si Bulgaria”, a spus comisarul european. Comisia Europeana a publicat si o comunicare cu privire la recomandarile adresate statelor membre cu privire la maniera unei mai bune aplicari a regulilor actuale de reintroducere temporata a controalelor la frontiere, daca este necesar. ”Facand ecou la apelul lansat de presedintele Juncker, comunicarea invita Consiliul european sa se pronunte in favoarea unei integrari complete a Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen”, mai arata executivul european. Frans Timmermans, prim vicepresedinte el Comisiei Europene, a declarat: ”Regulile din codul frontierelor Schengen pentru reintroducerea controalelor la frontiere au fost elaborate in alta epoca, marcata de alte dificultati. Circumstantele exceptionale cu care suntem astazi confruntati, in special amenintarea terorista crescuta, ne-au condus sa propunem un cod al frontierelor Schengen mai bine adaptat zilelor noastre. Statele membre trebuie autorizate sa actioneze in caz de situatie exceptionala, dar cu respectarea unor conditii stricte”. Spatiul Schengen este cea mai mare zona de libera circulatie din lume, de care beneficiaza peste 400 de milioane de cetateni ai UE.

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version