Cauta

UE ia la rost SUA in problema vizelor

Comisia Europeana vrea sa preseze Washington-ul pentru a se ajunge la reciprocitate deplina in exceptarea de la obligativitatea vizelor. Statele Unite inca menţin vizele obligatorii pentru cetaţenii a cinci state membre ale UE, inclusiv Romania.

Bruxelles ii trage de maneca pe americani regimul de calatorii fara viza este in interesul ambelor parti

Reciprocitatea in materie de vize este un principiu fundamental al politicii comune a Uniunii Europene in domeniul vizelor, iar Comisia este in continuare ferm hotarata sa obtina, cu titlu prioritar, pentru cetatenii din toate statele membre ale UE, posibilitatea de a calatori fara viza in Statele Unite. In acest scop, Comisia isi va continua dialogul cu Statele Unite, in coordonare cu cele cinci state membre ai caror cetateni au inca nevoie de viza pentru a calatori in Statele Unite, in cadrul unui proces orientat spre rezultate, arata Executivul european. Comisarul pentru migratie, afaceri interne si cetatenie, Dimitris Avramopoulos, a declarat: „Asigurarea reciprocitatii in materie de vize pentru toate statele membre ale UE este una dintre principalele noastre prioritati. Am invatat din experienta recenta ca un dialog diplomatic continuu produce rezultate pozitive si vom aplica aceasta abordare si in relatia cu Statele Unite. Regimul de calatorii fara viza este in interesul partilor de pe ambele maluri ale Atlanticului si speram ca toate partile vor intreprinde actiuni concrete pentru a accelera progresele in aceasta directie”.

Trump, se aude?

Un principiu fundamental al politicii UE in materie de vize consta in asigurarea faptului ca tarile terte care figureaza pe lista tarilor scutite de vize acorda, pe baza de reciprocitate, un regim de calatorii fara viza pentru cetatenii tuturor statelor membre ale UE. Pentru atingerea acestui obiectiv, a fost instituit un mecanism de reciprocitate in materie de vize. In ultimii trei ani si jumatate, cazurile de nereciprocitate in acest domeniu s-au redus considerabil. Statele Unite ale Americii raman acum singura tara din lista UE a tarilor ai caror resortisanti sunt exonerati de obligatia de a detine viza care nu permite accesul fara viza pe teritoriul sau al cetatenilor tuturor statelor membre ale UE. Recent s-a realizat reciprocitatea deplina in materie de vize cu Canada, dupa ce aceasta a eliminat obligativitatea vizei pentru cetatenii romani si bulgari, la 1 decembrie 2017.

Americanul, mai cu mot

In ultimele 12 luni, contactele cu SUA s-au intensificat, atat la nivel politic, cat si la nivel tehnic. Comisia a continuat sa lanseze apeluri Statelor Unite in vederea intensificarii cooperarii sale cu cele cinci state membre in cauza: Bulgaria, Croatia, Cipru, Polonia si Romania, pentru a se accelera progresele in directia realizarii reciprocitatii depline in materie de vize. Reciprocitatea in materie de vize a fost discutata in cadrul tuturor reuniunilor oficiale dintre UE si SUA, inclusiv cu ocazia celor doua reuniuni ministeriale recente UE-SUA in domeniul justitiei si afacerilor interne, care au avut loc la Sofia. Comisia considera in continuare ca adoptarea unui act delegat prin care s-ar suspenda temporar regimul de calatorii fara viza pentru cetatenii americani ar fi contraproductiva in acest moment si nu ar contribui la realizarea unui regim de calatorii fara viza pentru toti cetatenii UE. Acest punct de vedere este posibil sa se schimbe in functie de evolutia situatiei.

Etapele urmatoare

Comisia va continua sa sprijine in mod activ statele membre in cauza si sa isi intensifice contactele cu SUA in vederea realizarii reciprocitatii depline in materie de vize. Reuniunea la nivel de inalti functionari din domeniul justitiei si al afacerilor interne din UE si din SUA si reuniunea ministeriala UE-SUA privind justitia si afacerile interne, ambele programate pentru prima jumatate a anului 2019, vor oferi ocazia de a se avansa in continuare in aceasta directie.

Ultimele stiri

  • VIDEO. A sunat la numărul unic de urgență, pentru a-i spune cineva „La multi ani”!/Ce a urmat e cu totul emoționant
  • Acţiunea prin care armata israeliană anunţă, practic, asaltul asupra zonei Rafa. 1,5 milioane de palestinieni trăiesc acolo!
  • Piedone, atac la Nicușor Dan: „Ți-ai permis să jignești românii creștini ortodocși care nu sunt ca tine”
  • Modificarea pe care o vor găsi călătorii ce tranzitează Gara de Nord
  • Panică într-un bloc dintr-o localitate din Iași. Explozie urmată de incendiu/Mai mulți oameni, evacuați – VIDEO
  • Cine sunt pensionarii care se vor alege cu o „leafă” de 6.800 lei după recalcularea de la 1 septembrie 2024
  • Cel mai „de lux” turist al ţării, într-o nouă călătorie scumpă. Klaus Iohannis a plecat într-o vizită în SUA
  • Ce a văzut un român pe bonul fiscal de la restaurant: „Sunt eu bătut în cap și nu mai înțeleg cum funcționează?”
  • Mii de oameni rămaşi, de Paşte, fără apă. Ce s-ar fi întâmplat de s-a ajuns în această situație
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru a doua zi de Paşte. Ce trebuie să faci pentru noroc şi prosperitate
  • Exit mobile version