Ministerul Energiei din România ne-a anunțat marea victorie a Republicii Moldova privind independența energetică față de Rusia. Sigur, acest lucru a însemnat o criză energetică fără precedent în țara vecină, urmată de raționalizarea energiei și o majorare excesivă a prețurilor, în condițiile unei sărăcii cumplite pe care o traversează frații noștri de peste Prut. Marea strategie a Comisiei Europene vizează un așa-zis acces la resurse energetic diversificate, care se traduce prin energie ieftină luată de la români și subvenționarea limitată a facturilor cu bani europeni.
În contextul închiderii pe bandă rulantă a capacităților de producție a energiei din țara noastră, pe fondul politicii Green Deal dictată de Comisia Europeană, România a ajuns un importator net de energie, la prețuri din ce în ce mai mari. În plus, dat fiind că bazele sistemului energetic puse de ultimii doi miniștri ai Energiei sunt fotovoltaicele și eolienele, România riscă în orice moment să intre în blackout.
Pe acest fond, avântul luat de președintele Maia Sandu în a rupe orice legături comerciale cu Federația Rusă, avânt supralicitat și de solidarizarea cu Zelenski, a obligat România să preia din mers alimentarea cu energie electrică și gaze a țării vecine. S-a ajuns astfel ca România să importe energie scumpă și să vândă energie ieftină, la prețuri preferențiale, Republicii Moldova. Cum moldovenii sunt nevoiți să mai completeze cantitățile și de pe piața liberă, coroborat și cu politicile de preț interne din ultima vreme, tarifele pentru consumatorii casnici au luat-o razna, astfel că cetățenii acestei țări au fost striviți sub povara facturilor. În acest context, Ministerul Energiei, condus de Sebastian Burduja, ne anunță, într-un comunicat oficial, marea victorie a planului Comisiei Europene pentru Republica Moldova. O independență energetică utopică și ajutoare la plata facturilor pentru populația de peste Prut.
Istoria se repetă
La începutul acestei luni, Comisia Europeană și Republica Moldova au anunțat o strategie amplă, pe doi ani, axată pe consolidarea independenței energetice și a rezilienței Republicii Moldova, ne spune Ministerul Energiei. Marele plan include decuplarea Republicii Moldova de dependența energetică față de Rusia, prin reducerea vulnerabilității Republicii Moldova la șantajul energetic și asigurarea unui acces sigur la resurse energetice diversificate, și integrarea deplină pe piața energetică a UE, prin alinierea la standardele și reglementările UE.
Concret, Republica Moldova va primi un sprijin financiar de 250 de milioane de euro pentru anul 2025, din care 100 de milioane de euro vor fi alocate până la jumătatea lunii aprilie, pentru a oferi un ajutor rapid consumatorilor și pentru a sprijini măsuri de eficiență energetică.
”Pachetul de sprijin include măsuri concrete și imediate pentru a ajuta consumatorii moldoveni să facă față creșterii prețurilor la energie. Astfel, gospodăriile vor primi compensații pentru costurile la electricitate de până la 110 kWh pe lună, până la 31 decembrie 2025, urmând a se crea și un fond special pentru a sprijini gospodăriile cele mai vulnerabile, care se confruntă cu dificultăți în plata facturilor la energie. Totodată, instituțiile sociale, cum ar fi grădinițele, școlile și spitalele, vor beneficia de compensarea integrală a creșterii costurilor la electricitate, iar întreprinderile din sectorul agroalimentar și de producție vor primi fonduri suplimentare pentru a acoperi costurile la energie”, susține Ministerul Energiei din România. În același timp, din această sumă de la UE vor fi alocate și fonduri pentru proiecte de eficiență energetică, atât pentru gospodării, cât și pentru întreprinderi.
Unde este independența?
Evident, nu se spune nimic despre independența energetică a Republicii Moldova, care, iată, devine dependentă de o Românie aflată deja în pragul colapsului energetic. Mai mult, din energia livrată de România Republicii Moldova, o bună parte ajunge în Ucraina.
”Cooperarea dintre România și Republica Moldova în domeniul energetic contribuie la consolidarea securității energetice regionale și la promovarea integrării europene a Republicii Moldova, în contextul în care frații noștri de peste Prut se confruntă cu provocări semnificative în asigurarea unui acces sigur și la prețuri accesibile la energie pentru consumatorii casnici și non-casnici. România sprijină Republica Moldova prin furnizarea de energie electrică și gaze naturale, acoperind o parte semnificativă din necesarul acesteia. Ne vom face în continuare datoria de conștiință față de frații noștri de peste Prut, fiind dispuși să contribuim cu tot ceea ce trebuie la demersul nostru comun”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.