AcasăEconomieBurduja ține cu Ursu(la). Green Deal-ul, băgat cu forța în întreprinderi

Burduja ține cu Ursu(la). Green Deal-ul, băgat cu forța în întreprinderi

Ministrul Sebastian Burduja, care, de ceva vreme, se declară inamic al Green Deal-lului agresiv al Comisiei Europene, anunță o măsură care, zice el, va salva industria care a rămas nefalimentată de prețurile energiei. Acesta propune o schemă de sprijin pentru industriile energofage, prin care statul român să achite o parte din certificatele verzi, ca să le scadă prețul energiei achiziționate. Condițiile sunt însă strict pe placul Ursulei. Companiile sunt obligate ca, din banii ”economisiți”, să investească tot în surse regenerabile și în decarbonizare.

După ce jelește soarta întreprinderilor din România, care au fost închise de prețurile mari ale energiei, umflate în principal de taxele impuse de Comisia Europeană prin certificatele verzi, Sebastian Burduja vine cu măsuri care să salveze ce a mai rămas, în opinia lui. Le reduce un procent din taxele pentru certificate, prin suportarea acestora din bugetul statului, ca să poată deveni competitive.

Șmecheria e că subvenția asta pe taxele Ursulei vine cu niște condiții de Green Deal autentic. Astfel, întreprinderile care solicită acest tip de ajutor de stat nu trebuie să aibă datorii, sunt obligate să facă un audit energetic independent și să nu disponibilizeze pe timpul acordului pentru exceptare mai mult de 25% dintre angajați.

Totodată, acestea sunt nevoite să încheie parteneriate cu instituții de învățământ pentru realizarea de specializări în domeniul de activitate, să finanțeze dotări de laboratoare din învățământul liceal şi universitar, programe de pregătire profesională pentru elevi şi profesori, în vederea reducerii decalajului între teorie şi practică şi creșterii nivelului profesional şi atragerii de personal calificat, și să nu intre în categoria ”întreprinderilor în dificultate”. Mai mult, beneficiarii reducerilor la taxele pe certificate au obligația punerii în aplicare a recomandărilor din raportul de audit, să reducă amprenta de carbon a consumului lor de energie electrică, astfel încât să acopere cel puțin 30% din consumul lor de energie electrică din surse care nu produc emisii de dioxid de carbon, și să  investească o cotă semnificativă de cel puțin 50% din cuantumul ajutorului în proiecte care conduc la reduceri substanțiale ale emisiilor de gaze cu efect de seră ale instalației.

Tot cu verdele

Potrivit Ministerului Energiei, măsura de ajutor de stat vizează, în mod indirect, trecerea la o economie mai eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor, mai ecologică şi cu amprentă de carbon diminuată, prin acoperirea a cel puțin 30% a consumului de energie electrică din surse care nu produc emisii de dioxid de carbon, și încurajarea electrificării din exploatarea surselor regenerabile de energie a proceselor de producție, esențială pentru succesul decarbonizării economiei Uniunii Europene.

În plus, măsura va conduce la creșterea investițiilor în proiecte care conduc la reduceri substanțiale ale emisiilor de gaze cu efect de seră și la creșterea ponderii energiei regenerabile în totalul consumului de energie primară și atingerea țintei stabilite prin PNIESC privind eficiența energetică ca rezultat al punerii în aplicare a recomandărilor reieșite în urma auditurilor energetice.

”Acest tip de ajutor are ca efect combaterea riscului relocării emisiilor de dioxid de carbon, prin sprijinul acordat beneficiarilor de a-și reduce expunerea la acest risc și este justificat din rațiuni de protecție a mediului, întrucât ajutorul urmărește evitarea unei creșteri a emisiilor globale de gaze cu efect de seră, ca urmare a transferării producției în afara Uniunii”, susține Ministerul Energiei.

Industria, în cădere liberă

Uniunea Europeană recomandă subvenţionarea producerii de energie electrică din surse regenerabile prin diferite scheme suport, inclusiv prin scheme bazate pe plata de către consumatorii de energie electrică a unor certificate verzi, arată Ministerul Energiei. Acesta semnalează și presupunerea eronată că acest tip de subvenţie nu ar afecta competitivitatea companiilor din UE, întrucât consumul industrial de energie electrică s-ar transferă în prețul produselor către consumatori.

”Aproximativ 20% din energia electrică produsă în România este livrată sectorului industrial energo-intensiv. Delocalizarea întreprinderilor industriale ar avea ca efect reducerea consumului naţional brut de energie electrică, ar determina într-o măsură şi mai mare accentuarea creşterii costurilor, cu sprijinirea sectorului de energie electrică regenerabilă subvenționată, atât pentru consumatorii industriali nedelocalizaţi, cât şi pentru consumatorii casnici, având ca efect primar crearea premiselor pentru instabilitate socială la nivelul populației”, consideră Ministerul Energiei.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
9.101 afisari

11 COMENTARII

  1. DOUA CATASTROFE : Ursula si Burduja ,doi neispraviti doua hahalere in materie de energie .Cand n-ai habar ce-i aia energie nici cat un elev de liceu !,
    poti debita orice prostie si pui botul la orice aberatie.

  2. Intai sa le ia banii multinationalelor din sectorul energetic care nu si-au achitat datoriile de mediu de vreo 20 de ani cu milioane de euro.

  3. Mai mult dioxid de carbon inseamna mai mult verde, plantele dezvoltandu-se mai bine in prezenta unor concentratii mai mari de dioxid de carbon. Iar plantele stau la baza lantului trofic, adica daca ele se dezvolta mai bine, atunci se dezvolta mai bine si insectele, pasarile, animalele. Invers, concentratii mici de CO2 duc la diminuarea vietii, la micsorarea biosferei. De-a lungul istoriei planetei au fost concentratii mult mai mari de CO2 decat in prezent, iar atunci nu erau fabrici care sa “polueze” cu CO2…

  4. Burduja ?
    Un jalnic slugoi al Comisiei Europene , care vrea sa arate cât bine și grabnic pune el în practica cerințele bune sau nebune (!) ale Ursulei .
    Este un ipocrit care ajuta pe unii, la distrugerea tarii și nenorocire poporului român .
    De fapt este chiar telul Comisiei Europene : distrugerea popoarelor Europei Unite, ca entități, ca puteri decizionale ale propriilor interese umane , formarea unei mase de sclavi cu doar putința asigurării traiului de zi cu zi , pentru a fi ușor manipulările…
    După fata se vede ca personajul Burduja , nu a făcut la „angajarea ” lui în activitate, testul psihologic .
    Cu ce este dator Ciolacul cuiva , de la „pus ” în acest guvern într-un loc u de se învârt bani și destine ??

  5. Cu miniștri de teapa lui Burduja țara noastră nici nu mai are nevoie de dușmani.
    Bâiatul lui tata mai zice ceva de tunul dat de senior la Bancorex?

  6. Sorosist ,plătit de soros,ar fi cazul sa nu îl mai plătiți ca ministru din banii noștri.

  7. Nu are cine sa il ia de guler pe acest politruc si sa il dea afara din guvern. La ministerul cercetarii nu a facut nimic decat noi angajari, la energie nici atat. Chiar numai avem ingineri care se pricep la energie?!!!

  8. Dacă nu-ți place Europa , Europa unită tu Claudia du-te dracului în Rusia sau Belarus . Nu cred că te tine cineva cu forța într-o lume civilizata .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger