Cauta

Trump se gandeste sa retraga SUA din NATO!

Conduce America precum propriul business, iar tocmai aceasta viziune poate arunca in aer lumea intreaga. La Donald Trump, time is money, iar banii nu mai trebuie cheltuiti pe securitatea altora. Cand vine vorba de cifre, calculele ii arata presedintelui ca SUA risipeste miliarde intr-o alianta care nu-i aduce niciun profit. Cel putin asta crede el…

Efect devastator pentru omenire

New York Times e un ziar trecut pe lista neagra de liderul de la Casa Alba, dar informatia asta e cat se poate de grava ca sa fie doar un „fonfleu” de presa. Publicatia citata scrie ca, in anul recent incheiat, Trump a purtat mai multe convorbiri private cu sefi ai Pentagonului in care si-a exprimat dorinta pentru retragerea Americii din NATO! O lovitura crunta data Aliantei, o victorie prin neprezentare pentru Rusia. Apropo de pozitia Moscovei, New York Times scrie ca „sunt putine lucrurile pe care presedintele Vladimir Putin si le doreste mai mult decat slabirea NATO, aceasta alianta militara dintre SUA, Europa si Canada, care a descurajat agresiunea sovietica in ultimii 70 de ani”. Intr-adevar, ce isi poate dori mai mult Putin decat sa vada Europa lasata fara umbrela protectoare a Washingtonului?!

Romania, pazea!

Vedem cum, in ultimii ani, desi membre NATO, state precum Ungaria, Cehia sau Bulgaria (din fosta sfera de influenta a URSS) si-au imbunatatit relatiile cu Rusia. Mai mult, in pofida sanctiunilor americane si europene, Budapesta, Pragia si Sofia au continuat sa faca afaceri cu Moscova. In tot acest timp, pozitia liderilor de la Bucuresti a ramas neschimbata – dosul american are gust mai bun!

Daca, insa, SUA vor lua in considerare o retragere din Alianta (New York Times scrie ca Donald Trump vede NATO drept „un sac fara fund, o scurgere de fonduri pentru America”), atunci Romania ramane descoperita in fata unui potential pericol rusesc. O pozitie ingrata pentru Cotroceni, mai cu seama ca in momentul de fata orice punte de dialog constructiv cu Kremlinul a fost spulberata.

Efecte devastatoare si in plan economic

Greu de calculat, dar oricum uriase pierderile pe care inclusiv America le va avea in cazul in care distruge Alianta Nord-Atlantica (caci, sa recunoastem, NATO nu exista fara SUA membre!). Prestigiosul cotidian de pe Coasta de Est scrie ca retraterea inseamna in primul rand diminuarea influentei Washingtonului in Europa si in Asia, adica o vulnerabilitata afisata in fata Rusiei si a Chinei, cei doi mari dusmani.

In privinta banilor, se stie ca sub pretextul inarmarii multe state membre NATO au fost „sfatuite” sa achizitioneze armamanent vandut de America, or aici vorbim de afaceri de sute de miliarde de dolari derulate in ultimii ani!

„Ar fi unul dintre cele mai daunatoare lucruri pe care orice presedinte ar putea sa le aduca intereselor SUA. Ar distruge 70 de ani de munca minutioasa sub mai multe administratii, republicane si democratice, pentru a crea probabil cea mai puternica si avantajoasa alianta din istorie. Si ar fi cel mai salbatic succes pe care Vladimir Putin ar putea sa-l viseze”, a declarat Michele Flournoy, subsecretar de aparare in timpul mandatului lui Barack Obama. Si amiralul James G. Stavridis, fost comandant suprem al NATO, este de aceeasi parere: „Doar discutarea ideii de a parasi NATO ar fi darul secolului pentru Putin”.

China devine prima economie a lumii in 2020

Si vestile proaste nu se opresc aici pentru americani. Potrivit unui raport publicat de Standard Chartered, PIB-ul Chinei va deveni mai mare decat cel al Statelor Unite in 2020! „Clasa de mijloc este la un moment de cotitura, la nivel mondial. Pana in 2020, majoritatea populatiei mondiale va fi inclusa in categoria clasei de mijloc. Asia va conduce cresterea populatiei din clasa de mijloc, in timp ce aceasta categorie va stagna in Occident”, noteaza analistul Madhur Jha.

In functie de PIB-ul nominal calculat la paritatea puterii de cumparare (PPP), topul celor mai mari economii ale lumii va fi condus, incepand cu 2020, de China (29,9 mii de miliarde dolari), SUA (22,2 mii de miliarde dolari), India (13,4 mii de miliarde dolari) si Japonia (5,8 mii de miliarde dolari). Mai mult, in 2030, ordinea se va modifica din nou, India luand locul Americii pe podium!

Ultimele stiri

  • Eșec de proporții: consolidarea clădirilor, pusă pe pauză de Nicușor Dan
  • Doi angajaţi ai unei bănci din România, acuzaţi că i-au sustras unui client de 64 ani suma de 140.000 de euro. Cum au acţionat
  • Ce amendă rişti să încasezi dacă faci grătar pe balcon, de 1 Mai. Autorităţile au tras un semnal de alarmă
  • Anunţ despre pensiile românilor, înainte de Paştele 2024. Răsturnare de situaţie. Când vin banii. Ce a transmis Poşta Română
  • Marcel Ciolacu a răspuns printr-un atac la Mircea Geoană când a fost întrebat dacă va candida la alegerile prezidenţiale 2024
  • Pelerinaj de Florii 2024 la București. Care va traseul procesiunii. Trafic restricţionat în Capitală
  • O stradă din Cluj-Napoca a dispărut peste noapte! Trafic restricţionat din cauza unei alunecări de teren (FOTO)
  • Pericol cu peştele din magazine, înainte de Florii 2024! Ce au descoperit inspectorii sanitari
  • Tragedie pe şoselele din România. Doi tineri au murit la faţa locului!
  • Horoscop – sâmbătă, 27 aprilie 2024. Chiar şi în weekend, mai mulţi naitivi îşi doresc să se dezvolte pe plan profesional
  • Exit mobile version