Cauta

The Economist: Sanse reduse ca iarna nemultumirii din Romania sa se transforme intr-o vara glorioasa

Iarna nemultumirii din Romania are putine sanse sa se transforme intr-o vara glorioasa, pe fondul imprumuturilor contractate de aceasta tara si al perspectivelor economice sumbre din intreaga regiune, afectata de criza din zona euro, potrivit unui comentariu publicat pe blogul The Economist.

Au fost numiti „viermi”, „o mahala inepta si violenta” sau „ciumpalaci”, dar sute dintre ei, exasperati de masurile de austeritate, de incompetenta politica si absenta consultarii publice in privinta legilor, inca ies pe strazile inghetate din Bucuresti si din alte orase romanesti pentru a le cere presedintelui si Guvernului sa demisioneze, afirma comentariul saptamanalului britanic.

” Acum este iarna nemultumirii noastre – Suckerspeare” , scrie pe un banner in Piata Universitatii din Bucuresti, aceeasi in care protestatarii anticomunisti au fost batuti si ucisi la inceputul anilor 1990 in timpul confruntarilor cu minerii controlati de Guvern. Acum cererile sunt mult mai diverse: nu exploatarii gazelor de sist si a minereurilor de aur cu cianuri, da revenirii la monarhie, la pensii la mai mari, la taxe mai mici si mai multe piste pentru biciclete.

Altii le cer pur si simplu politicienilor sa ii respecte. Iar dupa doua saptamani de proteste, se pare ca politicienii au inceput sa asculte sau cel putin sa gaseasca tapi ispasitori, scrie publicatia britanica, referindu-se la demiterea ministrului de Externe Teodor Baconschi si la demisia lui Iulia Urban, care au insultat protestatarii.

Presedintele Traian Basescu a rupt in cele din urma tacerea

Miercuri, presedintele Traian Basescu a rupt in cele din urma tacerea cu un discurs televizat, in care a recunoscut ca s-a produs o „ruptura” intre el si o parte din populatie. El a afirmat ca austeritatea a fost necesara pentru a restabili sanatatea economica a Romaniei si s-a plans ca este „nedrept” sa fie numit „dictator”, asa cum au facut unii protestatari.

Intre timp, opozitia incearca sa obtina capital de pe urma miscarii de protest, organizand demonstratii in paralel. Dar preluarea puterii de catre un Guvern de centru-stanga la sfarsitul anului este improbabil sa salveze romanii de la alte masuri de austeritate, continua The Economist. tara a contractat un alt imprumut de cinci miliarde de dolari de la FMI, in afara de pachetul de 27 de miliarde convenit in 2009 cu UE si FMI. Avand in vedere ca perspectiva de crestere este redusa in toata regiunea pe fondul crizei din zona euro, „iarna nemultumirii din Romania are putine sanse sa se transforme intr-o vara glorioasa”, conchide publicatia britanica.

Ultimele stiri

  • Eșec de proporții: consolidarea clădirilor, pusă pe pauză de Nicușor Dan
  • Doi angajaţi ai unei bănci din România, acuzaţi că i-au sustras unui client de 64 ani suma de 140.000 de euro. Cum au acţionat
  • Ce amendă rişti să încasezi dacă faci grătar pe balcon, de 1 Mai. Autorităţile au tras un semnal de alarmă
  • Anunţ despre pensiile românilor, înainte de Paştele 2024. Răsturnare de situaţie. Când vin banii. Ce a transmis Poşta Română
  • Marcel Ciolacu a răspuns printr-un atac la Mircea Geoană când a fost întrebat dacă va candida la alegerile prezidenţiale 2024
  • Pelerinaj de Florii 2024 la București. Care va traseul procesiunii. Trafic restricţionat în Capitală
  • O stradă din Cluj-Napoca a dispărut peste noapte! Trafic restricţionat din cauza unei alunecări de teren (FOTO)
  • Pericol cu peştele din magazine, înainte de Florii 2024! Ce au descoperit inspectorii sanitari
  • Tragedie pe şoselele din România. Doi tineri au murit la faţa locului!
  • Horoscop – sâmbătă, 27 aprilie 2024. Chiar şi în weekend, mai mulţi naitivi îşi doresc să se dezvolte pe plan profesional
  • Exit mobile version