În contextul în care Executivul a luat deja unele măsuri și pregătește și alte decizii cu impact asupra populației, pentru diminuarea deficitului bugetar, și se vorbește de austeritate și de „strâns cureaua” pentru a se face economii la buget, apare o informație cu totul neașteptată.
Curtea Constituțională (CCR) discută, marți, acordarea unor indemnizații de câte 180.000 de lei pentru judecătorii care își termină mandatul – Marian Enache, Livia Stanciu și Attila Varga -deși Guvernul a interzis astfel de plăți în sistemul bugetar, iar instituția nu are acești bani în bugetul propriu, informează G4Media, care citează surse.
S-ar pregăti indemnizații în sume impresionante
Eventuala decizie a CCR de acordare a acestor sume pentru cei trei judecători care își încheie mandatul în luna iulie vine pe fondul deciziilor luate de Guvern de tăiere a cheltuielilor publice pentru a diminua deficitul bugetar existent.
Articolul 71, alineatul 5, din Legea de funcționare a CCR spune că judecătorii care activează în această instituție au dreptul la plata a șase salarii nete în momentul în care li se termină mandatul.
„La încetarea mandatului, ca urmare a expirării termenului acestuia sau a imposibilității exercitării sale din motive de sănătate, judecătorii Curții Constituționale beneficiază de o sumă egală cu indemnizația netă de 6 luni de activitate” – prevede articolul 71, alineatul 5, din Legea de funcționare a CCR.
Pe de altă parte, Guvernul Ciolacu a stopat astfel de ajutoare/indemnizații pentru restul bugetarilor prin OUG 156/2024, cunoscută ca „ordonanța trenuleț”.
„E imoral”
Cum și-ar putea primi totuși cei trei judecători CCR acești bani, echivalentul a șase salarii nete? „OUG trenuleț nu face trimitere specifică la sumele primite de judecătorii CCR care își termină mandatul. Acești bani nu reprezintă nici ajutor, nici indemnizație. Nu e ilegal să își primească banii, dar e imoral”, a declarat un jurist pentru site-ul menționat.
Problema este însă că în bugetul CCR pe 2025 nu au fost alocați bani pentru aceste plăți. Din acest motiv, s-ar discuta în CCR posibilitatea ca suma necesară să fie transferată de la alte capitole bugetare, cel mai probabil din fondurile destinate investițiilor.
Citiți și: Inițiativă legislativă a cetățenilor. Judecătorii CCR pot fi demiși prin referendum
Palatul Cotroceni, cucerit: CCR decide, Nicușor aprobă, Anastasiu profită!